Piroska
-2 °C
5 °C

Windows a telefonban

2003.11.27. 15:11
Egy mobil, amin fut a Quake, amivel filmeket lehet nézni, vagy akár egy PowerPoint-prezentációt is összedobhatunk rajta a Deák tér és a Klinikák közt metrózva. Egy telefon, amiért a South Park alkotói még egyszer kivégezhetnék Bill Gatest.

Tábornok: Ó, miért nem működik ez a dolog? [odamegy a hologram talapzatához, kinyit egy kis ajtót és gombokat kezd nyomkodni] Bakker, ez Windows '98! Hozzák elém Bill Gatest! [a katonák bekísérik Bill Gatest] Azt ígérted, a Windows '98 gyorsabb lesz, hatékonyabb, és jobban lehet vele internetezni!
Bill Gates: Sokkal gyorsabb! Több mint ötmillió [BUMM. Bill összeesik, a tábornok leengedi a fegyverét]
(South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan)

Tekintse meg képeinket!
A digitális rét a végtelen kék éggel, amin egy szemetes lebeg időtlenül. A jól ismert hangsor és a smaragdzöld gomb. Az összeszorított fogakkal, gerillaharcosként küzdő Linux-fanatikusok és az elitista Apple-hívek kivételével szinte minden júzert ez a virtuális világ vesz körül, sőt ha Bill Gates álmai valóra válnak, hamarosan már a mikrohullámú sütő is Windows-dallamokat fütyül, nem is beszélve a porszívóról, amit egyenesen a desktopról irányíthatunk majd.

Ennek a csodálatos, boldog, szép jövőnek az előhírnöke a Windows Smartphone Edition, a mobiltelefonra optimalizált Windows, ami tavaly októberben az Orange SPV elnevezésű készülékében debütált. Azóta már a Motorola is gyárt Windows-alapú mobilokat, de sem a szoftver, sem a telefonok szolgáltatásai nem változtak sokat a premier óta eltelt egy évben.

Ablakok a jövőre

Az Orange SPV első ránézésre olyan, mint egy különösen ronda tévétávvezérlő, bár az akut sci-fi-rajongókat illuminált állapotban gyakran emlékezteti egy első generációs Star Trek-lézerpisztolyra is. Ehhez járulnak még a minden bizonnyal több évnyi szakadatlan kutatómunkával, kollaboráns ergonómusok segítségével kialakított kényelmetlen navigáló gombok és az apró, szinte kitapinthatatlan numerikus billentyűk. Ám ez egyszer mindezt megbocsáthatjuk, hiszen a lényeg mégis csak a burkolat alatt található. A Windows Smartphone Edition ötleteivel és újdonságaival rögtön elfeledteti azt az ujjbegyekben jelentkező, kellemetlen, szúró érzést, amit a gombok nyomogatása okoz.

A legtöbb telefonnál a kezdőképernyőről csak az időt, a dátumot, illetve a hálózat és az akku állapotát lehet leolvasni, a fennmaradó helyet pedig emelt díjas SMS-ben letöltött operátorlogókkal tölthetjük ki. A Microsoft mérnökei azonban igazi mobil asztalt faragtak a készenléti állapotban látható felületből: elég egyetlen pillantás a képernyőre, és a már felsorolt információkon kívül a csengetési profilról, az olvasatlan SMS-ek és e-mailek számáról, sőt legközelebbi programunkról is tájékozódhatunk. Emellett a naptár, a névjegyalbum, a profilszerkesztő és az SMS-fiókok is csak egyetlen kattintásra vannak a színes fényképpel díszített asztaltól, sőt a legutóbb futatott nyolc alkalmazást is elérhetjük anélkül, hogy be kéne vetnünk magunkat a menüpontok labirintusába.

Amíg a mai csúcstelefonok Java-játékokkal, és wapböngészővel, meg persze MMS-sel és a hozzátartozó bélyegméretű képeket készítő fényképezőgépekkel csábítják a mobilfetisisztákat, addig a tavaly piacra dobott SPV mindezen már rég túlvan: a Pocket Explorerrel bármilyen weboldalt megnézhetünk, és a Windows Smartphone Edition képes a Windows CE-programok futtatására, bár érintőképernyő híján csak a külön erre a kiadásra optimalizált alkalmazások feltöltésének van értelme.

Amíg a villamoson mellettünk ülő büszke telefontulajdonos legfeljebb a nyolcvanas évek játéktermei gépeiről előrángatott kétdimenziós programokkal pötyöghet, addig mi akár Doomot vagy Quake-et is játszhatunk, vagy hallgathatunk mp3 formátumú számokat a Pocket Media Player segítségével. Elég nagy SD-kártya birtokában még filmeket is nézhetünk, bár az apró képernyő miatt ennek nincs igazi élvezeti értéke, csak a mellettünk szorongó utasok irigységének fokozására alkalmas.

Narancs halál

A gondok akkor jelentkeznek, amikor a korlátlan lehetőségeken felbuzdulva egyszerre akarunk zenét hallgatni, pasziánszozni, és mellesleg még el is olvasnánk az éppen érkező üzenetet. A Windows ilyenkor először lelassul, és szaggatni kezd, mintha stroboszkóp fényénél néznénk a kijelzőt, aztán hirtelen arcára fagy a mosoly. Mivel a telefonon nincs reset gomb, ilyenkor nem tehetünk mást, mint hogy Bill Gates vidám, szemüveges tekintetét felidézve kivesszük az akkut, megvárjuk, amíg a kijelző pár perc alatt elsötétül, és újraindítjuk a rendszert.

Klikk a képre!
A Microsoft azonban azokról a megszállott Windows-felhasználókról sem feledkezett meg, akik asztali gépükhöz edződve keveslik a napi egy-két lefagyást, hiszen az Orange SPV szériatartozéka a Registry editor nevű program, ami semmi másra nem jó, csak hogy a beállításokat összekuszálva végérvényesen elrontsuk a készüléket, esetleg növeljük az amúgy is hosszú, másfél perces rendszerfelállási időt.

A fájó ujjbegyek és a lefagyások okozta idegi megterhelés ellenére élveztem az Orange Smartphone-ját, barátaim és üzletfeleim azonban nem voltak túl lelkesek, hiszen hiába hívtak, soha nem vettem fel: vagy a Quake foglalt le, vagy éppen a rendszer újraindításával foglalatoskodtam.

Az SPV Magyarországon nem kapható, mivel a Microsoft és a gyártó az Orange megrendelésére gyártotta. A készülék többek közt Angliában, Franciaországban és Svédországban kapható, előfizetéssel százötven euro körüli áron.