Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mobil fogalomtár

2004.11.22. 13:30
Az alábbiakban kifejtjük azokat a fogalmakat, amelyekről a mobilfunkciókkal kapcsolatos kérdőívünkre válaszolók nem tudták, hogy mit jelent.
Infravörös csatlakozó: Infravörös fényt használó, meglehetősen rövid hatótávolságú adatátviteli rendszer. A mobiltelefonok és a hordozható számítógépek nagy részében megtalálható, az asztali számítógéphez általában külső adapter kell vásárolni.

Bluetooth: Rádiós adatkommunikációs rendszer, amely a 2,4 gigahertzes frekvencián üzemel, körülbelül tíz méter a hatótávolsága és minimális az energiafogyasztása. Gyakran használják a mobiltelefonok, számítógépek és nyomtatók összekötésére.

GPRS: mobilos adatátviteli szabvány, melynek maximális sebessége körülbelül százhúsz kilobit másodpercenként. Az adatokat csomagokban forgalmazza és csak tényleges működésekor kapcsolódik a hálózatra.

XHTML: a web mai leíró nyelve, a HTML utódja.

Profilok: A mobiltelefonok kinézetét, a menükben használt színeket, grafikákat gyakran előre legyártott profilokkal lehet megváltoztatni.

T9 szótár: Prediktív szövegbeviteli eljárás, amely a mobilokon megkönnyíti a rövid szöveges üzenetek írását. Beépített szótára segítségével megpróbálja kitalálni, hogy milyen szavakat akarunk beírni.

Java alkalmazások: A Sun Microsystems által kifejlesztett programozási környezet, amely számos platformon, így számítógépeken és mobilokon is elérhető. Lényege, hogy ugyanaz a szoftvert kevés munkával lehessen átültetni különféle eszközökre.

GPS: Globális navigációs rendszer, amely műholdak segítségével határozza meg pontos helyzetünket, bárhol is vagyunk a Földön. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma eredetileg katonai célokra fejlesztette ki a GPS-t, de ma már civilek is használhatják.