Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szkennerré alakítható mobiltelefonok

2005.01.19. 15:28
A kísérleti stádiumban lévő alkalmazás a kamerás telefonnal lefényképezett dokumentumot képes tárolni és szkennelésre előkészíteni.
A Xerox európai kutatóközpontjának (XRCE) munkatársai kifejlesztették azt a szoftveres megoldást, amelynek segítségével mobil szkennerré alakítható a kamerás mobiltelefon. A képeket a program korrigálja, hogy segítse a szövegek feldolgozását.

A képeket Bluetooth-kapcsolat vagy MMS útján számítógépre továbbítva a Xerox szerint annak sincsen akadálya, hogy karakterfelismerő (OCR) alkalmazással feldolgozva a lementette dokumentumok szöveges fájllá alakuljanak.

Színek gyógyítása

A fényképek feldolgozása négy lépcsőben történik. A felvétel elkészítése után a kép életlen részeit az alkalmazás korrigálja, majd fekete-fehér felvétellé alakítja.

Ezen kívül a mobilon futó szoftver leveszi a zavaró árnyékokat és tükröződéseket, míg a színessel nyomtatott, vagy kézzel írt szakaszokat a színmélység erősítésével és a fehéregyensúly módosításával emeli ki, írta a pte hírügynökség.

A felkészítést követően a képet olyan adatfájllá tömörítik, amely a Xerox szerint az azonos méretű JPG fájlhoz képest tízszeres adatmennyiséget tárol. Ez az ígéretek szerint ez jelentősen gyorsíthatja az elküldést és a nyomtatást.

Még durvább tömörítés

A szűk sajtóbemutatón prezentált működőképes prototípus sikere nyomán a kutatók most az ötlet kibővítésén dolgoznak. Az új, még erősebb adattömörítési eljárás kidolgozása mellett keresik a dokumentumok indexálásának és szerkesztésénak műszaki megoldásait.

A Xerox szerint megbeszéléseket folytatnak több mobil- és chipgyártóval, illetve mobilszolgáltatókkal és szoftverfejlesztő cégekkel. A nyolc éve indított Mobile Data Initiative (mobiladat-kezdeményezés, MDI) révén egyre bővül a mobilok segítségével kezelt üzleti adatmennyiség, emlékeztet a Xerox.