Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kamerával tájékozódni a városban

2004.10.13. 15:00
Az idegen nagyvárosokban tévelygő turisták a jövőben virtuális mentőövet kaphatnak a mobiltelefonjuk kamerájának segítségével. A lefényképezett épületek jellegzetességeiből szoftver szűrheti ki, merre jár éppen a felhasználó.
A bonni egyetem hallgatói épületek felismerésére képes alkalmazást fejlesztettek, amely a mobilszolgáltatásba illesztve segíthet a tartózkodási hely pontos meghatározásában, írta a pte hírügynökség.

Gyakorlati feladat

Jelenleg a rendszer csak a bonni Nussallee környékén működik, az adatbázis kibővítése viszont csak az időn és az elhatározáson múlik. A mobiltelefon kameráját használó navigációs rendszer prototípusát a hallgatók a négyhónapos szoftvergyakorlatuk során ütötték össze.

A FotoNav névre hallgató képfelismerő alkalmazás a mobiltelefonnal vagy más eszközzel készített digitális képekből a kiugró jellegzetességeket szűri ki. Ha a szoftver az adatbázisban elmentett jellegzetességeket legalább részben felismerni véli, azonnal találatot jelez.

Béna szögből is jó

"A perspektívában és a megvilágításban jelentkező különbségeket a program egészen jól tűri" - jelentette ki Wolfgang Förstner professzor, az egyetem képi metrikai intézetének igazgatója.

Elmondása szerint a találomra lefényképezett épületek felismerése jelenleg 50 százalékos találati pontossággal sikerül. Ez pedig nem is olyan rossz eredmény a négy hónapja zajló projekt esetében. A FotoNavban alkalmazott felismerési algoritmust a kanadai David G. Lowe kutató fejlesztette ki.