Edina
-12 °C
-3 °C

Korlátozott mobilos nyomkövetés

2004.01.20. 16:12
Az amerikai Lucent konszernhez tartozó Bell Labs kifejlesztett egy szoftvert, melynek segítségével a mobilkészülékek tulajdonosai megállapíthatják, hogy valaki vizsgálja-e éppen a tartózkodási helyüket.
A tartózkodási hely meghatároza nem fenyeget minden felhasználót, csak azokat, akik előfizettek az ilyen szolgáltatásra. Például a szülőknek lehet érdekes, hogy a gyerek vagy a nagyi merre jár. Adott előfizető tartózkodási helyének meghatározására a bázisállomásokat elérő jelet használják. Magyarországon tudomásunk szerint csak a rendvédelmi szervek kérésére adják ki a szolgáltatók az ilyen adatokat.

Folyton változó igények

Kifejlesztői szerint a Bell Labs alkalmazása mobiltelefonokon és kéziszámítógépeken (PDA) egyaránt használható. A Bell Labs ígéretei szerint a mobilkészülékek tulajdonosai a szoftver révén nagyobb befolyással lehetnek a készülék által kiadott, a tartózkodási helyről szóló adatok áramlására. A Bell Labs új fejlesztésű 'magánszférát védő megszemélyesítés' (Privacy-Conscious Personalization, PCP) nevet viselő rendszerében minden felhasználó megadhatja személyes alapbeállításait.

A Bell Labs közleményében leszögezi, hogy a felhasználónak nagyobb befolyást kívánnak biztosítani a saját tartózkodási és mozgási adatainak továbbítására. A fejlesztőcég meggyőződése, hogy az ilyen adatvédelmi kérdéseket nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolni. A felhasználónak biztosítani kell annak lehetőségét, hogy helyzetektől és tényezőktől függően kiválassza a neki megfelelő változatot, írta a CNN.

A főnök pont nem tudja

A PCP-rendszer működési elvét a Bell Labs egy példa alapján szemlélteti. Egy kereskedelmi cég utazó munkatársa számára például munkaideje alatt hasznos lehet, ha a főnökei tudják, hogy éppen merre jár. Esténként viszont nem biztos, hogy örülne ugyanennek.

Az ügynök számára kivételes ügyfelek esetében ugyanakkor fontos lehet, hogy bármikor tudjanak a tartózkodási helyéről, legalábbis néhány kilométeres pontossággal. Ugyanis ha túl pontos a keresés, esetleg kínos lehet, hogy a legnagyobb konkurensnél járt.

A távközlési szolgáltatások ilyen személyre szabása a Bell Labs rendszerével nem jelent problémát. A PCP rendszere a különböző igények szétválasztását ígéri. Az ilyen alkalmazások fejlesztői előtt a legnagyobb kihívást éppen a különböző felhasználási profilok találkozása jelenti.