Árpád
-2 °C
4 °C

Saját alkalmazottait hallgatta le a Sonera

2002.11.27. 14:55
A finn rendőrség őrizetbe vette, majd előzetes letartóztatásba helyezte a Sonera távközlési óriás öt munkatársát, köztük a társaság nemrég lemondott vezérigazgatóját és az ügyvezető alelnököt. A háttérben egy szövevényes telefonos megfigyelési ügy áll. A vádak szerint a Sonera vezetése törvénysértő módon nézetett utána a híváslistákban, hogy egy két évvel ezelőtti viharos vezetőváltásról miként szerezhetett meg belső információkat a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat.
"A rendőrség két újabb személyt vett ma őrizetbe a távközlési titok társaságunknál történt állítólagos tavalyi és tavaly előtti megsértésével kapcsolatban" - állt a Sonera vezérigazgatója, Harri Koponen közleményében, amelyet pénteken küldött a helsinki tőzsdének.

A rendőrség a Helsingin Sanomat bejelentése nyomán kezdett nyomozni. A napilap szerint a Sonera belső ellenőrzése több tucat személy - köztük nemcsak Sonera-alkalmazottak - hívásait nyomozta le 2000 és 2001 folyamán, hogy kiderítse a céget rossz fényben feltüntető információk kiszivárogtatóját.

Múlt pénteken a nyomozók őrizetbe vették Jari Jaakkola ügyvezető alelnököt, a Sonera igazgatótanácsának tagját, aki egyben a társaság kommunikációs osztályának is vezetője. A másik magas rangú érintett Henri Harmia alelnök.

A rendőrség is csak bírói engedéllyel kutathat

A rendőrség szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az őrizetbe vett öt személy közül három a Sonera belső ellenőrzésénél dolgozott. A letartóztatások oka, hogy ezek a személyek alaposan gyanúsíthatók a távközlési titok folytatólagos megsértésével.

November elején a helsinki kerületi bíróság meghosszabbította Juha E. Miettinennek, a Sonera belső ellenőrzési vezetőjének előzetes letartóztatását. A Sanomat akkor rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a híváslistákban szereplő több száz telefonszám tulajdonosa mind áldozata lehet az ügynek. Őket egyenként értesíteni fogják, és ha bíróságra kerül az ügy, a tárgyaláson is szükség lehet a jelenlétükre.

A Sanomat szerint a távközlési társaság saját nyomozói olyan adatokat használtak fel kutatásuk során, amilyenekhez kizárólag a rendőrség vagy más hatóságok férhetnek hozzá, és azok is többnyire csak bírói engedéllyel. Az egyre szélesedő botrány sokkolta Finnországot, de a letartóztatások híre alig volt hatással a társaság részvényeinek árfolyamára.

A saját vizsgálat nem talált semmit

Jari Liukku, a nyomozóhivatal vezetője szerint a rendőrségnek jó oka van azt gondolni, hogy bűncselekmény történt. A Sonera titkos megfigyelései 2000 augusztusa és 2001 májusa között folytak, vagyis sokkal tovább, mint kezdetben gondolták. A Sanomat korábban arról számolt be, hogy a Sonera belső ellenőrzése 2000 októbere és 2001 februárja között vizsgálta az alkalmazottak és néhány külső személy híváslistáit.

A Sonera különben eredetileg maga kérte a rendőrség vizsgálatát, hogy bebizonyíthassa a Sanomat állításainak megalapozatlanságát. A társaság - a lap első cikkei után - idén májusban maga is kereste házon belül a visszaélések nyomait, de ilyeneket akkor nem találtak.

A finn távközlési felügyelet (FICORA) is vizsgálatot indított a Sonera ügyében. A távközlési cég csütörtökig nyújthatja be beszámolóját a felügyeletnek. Rauni Hagman, a FICORA igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy a felügyelet a rendőrségi nyomozás eredményétől függetlenül lefolytatja vizsgálatát.

Az eredeti ügy
A Helsingin Sanomat 2000. október 19-én írt a Sonera egyik leányvállalata, a SmartTrust ügyvezetőjének, Harri Vatanennek elmozdításáról. A cikk névtelenséget kérő informátorai feltárták az olvasók előtt az ügy hátterét, és rávilágítottak a menedzsmentben dúló viszályokra.
A cikk feldühítette a Sonera menedzsmentjét, noha semmilyen üzleti információ sem szivárgott ki. A társaság belső elhárítása az írás megjelenését követő héten nyomozásba kezdett, és egyéni híváslistákat nézett át. az adatokat a Sonera saját rendszeréből nyerték, és azt vizsgálták, hogy ki hívogatta a Sanomat munkatársait egy bizonyos időszakon belül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?