Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Saját alkalmazottait hallgatta le a Sonera

2002.11.27. 14:55
A finn rendőrség őrizetbe vette, majd előzetes letartóztatásba helyezte a Sonera távközlési óriás öt munkatársát, köztük a társaság nemrég lemondott vezérigazgatóját és az ügyvezető alelnököt. A háttérben egy szövevényes telefonos megfigyelési ügy áll. A vádak szerint a Sonera vezetése törvénysértő módon nézetett utána a híváslistákban, hogy egy két évvel ezelőtti viharos vezetőváltásról miként szerezhetett meg belső információkat a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat.
"A rendőrség két újabb személyt vett ma őrizetbe a távközlési titok társaságunknál történt állítólagos tavalyi és tavaly előtti megsértésével kapcsolatban" - állt a Sonera vezérigazgatója, Harri Koponen közleményében, amelyet pénteken küldött a helsinki tőzsdének.

A rendőrség a Helsingin Sanomat bejelentése nyomán kezdett nyomozni. A napilap szerint a Sonera belső ellenőrzése több tucat személy - köztük nemcsak Sonera-alkalmazottak - hívásait nyomozta le 2000 és 2001 folyamán, hogy kiderítse a céget rossz fényben feltüntető információk kiszivárogtatóját.

Múlt pénteken a nyomozók őrizetbe vették Jari Jaakkola ügyvezető alelnököt, a Sonera igazgatótanácsának tagját, aki egyben a társaság kommunikációs osztályának is vezetője. A másik magas rangú érintett Henri Harmia alelnök.

A rendőrség is csak bírói engedéllyel kutathat

A rendőrség szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy az őrizetbe vett öt személy közül három a Sonera belső ellenőrzésénél dolgozott. A letartóztatások oka, hogy ezek a személyek alaposan gyanúsíthatók a távközlési titok folytatólagos megsértésével.

November elején a helsinki kerületi bíróság meghosszabbította Juha E. Miettinennek, a Sonera belső ellenőrzési vezetőjének előzetes letartóztatását. A Sanomat akkor rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a híváslistákban szereplő több száz telefonszám tulajdonosa mind áldozata lehet az ügynek. Őket egyenként értesíteni fogják, és ha bíróságra kerül az ügy, a tárgyaláson is szükség lehet a jelenlétükre.

A Sanomat szerint a távközlési társaság saját nyomozói olyan adatokat használtak fel kutatásuk során, amilyenekhez kizárólag a rendőrség vagy más hatóságok férhetnek hozzá, és azok is többnyire csak bírói engedéllyel. Az egyre szélesedő botrány sokkolta Finnországot, de a letartóztatások híre alig volt hatással a társaság részvényeinek árfolyamára.

A saját vizsgálat nem talált semmit

Jari Liukku, a nyomozóhivatal vezetője szerint a rendőrségnek jó oka van azt gondolni, hogy bűncselekmény történt. A Sonera titkos megfigyelései 2000 augusztusa és 2001 májusa között folytak, vagyis sokkal tovább, mint kezdetben gondolták. A Sanomat korábban arról számolt be, hogy a Sonera belső ellenőrzése 2000 októbere és 2001 februárja között vizsgálta az alkalmazottak és néhány külső személy híváslistáit.

A Sonera különben eredetileg maga kérte a rendőrség vizsgálatát, hogy bebizonyíthassa a Sanomat állításainak megalapozatlanságát. A társaság - a lap első cikkei után - idén májusban maga is kereste házon belül a visszaélések nyomait, de ilyeneket akkor nem találtak.

A finn távközlési felügyelet (FICORA) is vizsgálatot indított a Sonera ügyében. A távközlési cég csütörtökig nyújthatja be beszámolóját a felügyeletnek. Rauni Hagman, a FICORA igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy a felügyelet a rendőrségi nyomozás eredményétől függetlenül lefolytatja vizsgálatát.

Az eredeti ügy
A Helsingin Sanomat 2000. október 19-én írt a Sonera egyik leányvállalata, a SmartTrust ügyvezetőjének, Harri Vatanennek elmozdításáról. A cikk névtelenséget kérő informátorai feltárták az olvasók előtt az ügy hátterét, és rávilágítottak a menedzsmentben dúló viszályokra.
A cikk feldühítette a Sonera menedzsmentjét, noha semmilyen üzleti információ sem szivárgott ki. A társaság belső elhárítása az írás megjelenését követő héten nyomozásba kezdett, és egyéni híváslistákat nézett át. az adatokat a Sonera saját rendszeréből nyerték, és azt vizsgálták, hogy ki hívogatta a Sanomat munkatársait egy bizonyos időszakon belül.