Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Mobil hálóval a lopott kocsik nyomában

2001.04.11. 18:01
A budapesti XIV. kerületi rendőrkapitányságnál megkezdte működését a Tetrapol titkosított digitális adatkommunikációs rendszer harmadik részegysége, amellyel bármelyik utcasarkon lekérhetők egy adott autó adatai.
A XIV. kerületi rendőrkapitányság kisbuszaiba épített Tetrapol terminálok immár a levelezésen és körözési adatok lekérésén túl gépkocsik nyilvántartási adatainak lekérésére is alkalmasak. A lopott vagy éppen lopás alatt álló kocsik kiszűrése így sokkal gyorsabb és eredményesebb lesz, amelyet az állampolgárok egységesen üdvözölnek - jómagam pedig különösen azért, mert mindezt egy modern távközlési rendszer teszi lehetővé.

Kompakt és kódolt

Tetrapol akcióban
A Tetrapol rendszer a Belügyminisztérium védnöksége alatt, az EADS Defence & Security Networks technológiájával épül Magyarországon. Az EADS és a Nortel Networks közös vállalata által kifejlesztett távközlési rendszert a Siemens Nemzeti Vállalat közreműködésével építették ki a konkrét helyszíneken. Hasonló rendszert használnak Franciaországban, Spanyolországban, Csehországban, Szlovákiában. Az EADS szállította a boszniai békefenntartók kommunikációs rendszerét, és tavaly óta hasonló rendszert használ a magyar honvédelem is.

Mi ez egyáltalán? A Tetrapol egy kódolt távközlési rendszer, amely sokoldalú adatátvitel lebonyolítására képes - legyen az szöveges üzenet, adatbázis-lekérdezés vagy egy nyomasztó körözési fotó. A rendszeren folyó adatok titkosítottak, így a korábbi analóg (zsebrádiós) rendszerrel szemben nem lehallgatható, így a szervezett bűnözők sokkal később értesülnek mondjuk egy őket célzó csapatmozgásról.

A sokoldalú adatkommunikáció jelentőségét pedig nem szükséges szájbarágni. A megfelelő információs eszközökkel felfegyverzett rendőr eredményesebben üldözi a bűnt, mintha egy kupac aktával vándorolna egy tömött parkolóban.

"Adatkommunikációnak lekérdezés a próbája"

- mondja a sajtótájékoztatót vezető úr, és egyből elmagyarázza, hogy ez a pudingos mondás korszerű verziója, és ezt most nem is azért idéztem, mert olyan tréfás vagy béna, hanem arra szeretnék utalni, hogy a pudingos mondást idejekorán egy parázsló faággal ki kellett volna égetni a magyar nyelvből. De térjünk a lényegre!

A hiba lehetőségét minimalizálni kell
Jelenet a Brazil c. filmből
Gerard Marque Pucheau úr, az EDSN műszaki igazgatóhelyettese és a Tetrapol rendszer egyik fejlesztője egy elsőre butának tűnő, de összességében rendkívül érdekes előadást tart arról, hogy milyen módon biztosítják, hogy a rossz vétel miatt ne sérüljenek az adatok. A hibákat redundanciával kiküszöbölő rendszer 3200 bites sávszélessége meglehetősen gyatrának tűnik ugyan, de megbízható adatátviteli teljesítménye jobb, és ráadásul az adott célokra éppen elegendő.

Az Alien című filmben látható videokonferenciázásra tehát nincs lehetőség, kiküszöbölhető viszont az a szintén drámai szcenárió, amelyben a Brazil című filmben látottakhoz hasonlóan gépelési hiba miatt a Tuttle nevű terrorista helyett egy Buttle nevű békés tévénézőt ragad el otthonából a rögtönítélő kommandó.

Kérdezze a lekérdezőt!

A tesztelés során a sajtó nagy kedvvel kerestetett a Tetrapolon keresztül a gépkocsi-nyilvántartásban saját meglévő vagy eladott járműveire - minden pontos volt, és ez kárpótolt azért mert a körözések demóadatbázisa sajnos megtagadta a kiszolgálást. (Egy internetguru megkérdezte, hogy a rendőrség miért nem teszi fel a körözéseket az internetre. A választ senki sem ismeri.)

A rendszert bemutató Dr. Böjtös Zoltán őrnagy elmondta: a Tetrapolban a rendőr belépőnevét a személyi számát is rögzítik. Az állampolgárnak joga van megtudni, hogy ki és mikor keresett rá az ő személyes adataira.