Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Túlterhelte a mobilhálózatokat a hétfői összecsapás

2006.10.25. 12:33
Az október 23-i tüntetések alatt a mobilszolgáltatók a hétvégén szokásos forgalom sokszorosát mérték az érintett területeken. Gyakorlatilag a telefonok összes hálózati szolgáltatását kihasználták a tűntetők, így nemcsak gyakrabban kezdeményeztek hívásokat, de több sms-t és mms-t is küldtek, ráadásul gprs-kapcsolat után is gyakrabban nyúltak.

A hétfői zavargások során többen tapasztalták, hogy az összecsapások helyszínein akadozik a mobilforgalom. A Blaha Lujza tér környékén vagy az Astoriánál ácsorgók percekig elérhetetlenek voltak, sokszor foglaltat jelzett a vonal, miközben a másik fél nem beszélt a telefonján. Mindez azért lehetséges, mert a cellákat kiszolgáló mobiltornyok csak korlátozott számú hívást tudnak kezelni.

Kisebb cellák

Bár Budapesten a cellák mérete jóval kisebb mint vidéken (a fővárosban száz méteres, vidéken több kilométeres), így sokkal kisebb területet kell kiszolgálnia az antennáknak, jóval többen zsúfolódnak össze. Az antennákon található fokozatok egyenként legfeljebb hét hívást tudnak kezelni egy időben, ami hétköznapi forgalomhoz elég, extrém helyzetekben, például szilveszterkor, vagy forradalomkor gyakran kevés.

Felhívtuk a mobilszolgáltatókat, és megtudtuk, hogy a szokásos forgalom többszörösét mérték október 23-án este a kiemelt területeken.

A Vodafone szerint bár országosan nem volt tapasztalható megugrás, a gócpontokon az átlagos hétvégi forgalomnál nagyobbat regisztráltak. Bár pontos adatokat nem kívánt közölni a mobilszolgáltató, azt megtudtuk, hogy a jelenlévők nemcsak a hagyományos csatornákat használták. Nőtt a hívások száma, több sms-t küldtek, de magasabb gprs-adatforgalmat is mértek. Információink szerint az említett körzetekben mms-üzeneteket is gyakrabban küldtek, mint az megszokott.

Tízszeres forgalom

A Pannon árulta el a legtöbbet a hétfőn mért adatokról. A második legnagyobb mobilszolgáltató szintén kiugró forgalmat tapasztalt az összecsapások helyszíneihez tartozó cellákban. A társaság szerint a felhasználók az extrém helyzetben inkább telefonáltak, kevesebben kezdtek el üzenetek írásával bíbelődni. Az sms-forgalom megugrásáról nem kaptunk pontos adatot, azt azonban elárulta a szolgáltató, hogy helyenként átlagosan ötszörösre ugrott a hívásforgalom, de a csúcsponton nyolc-tízszer akkora leterheltséget tapasztaltak, mint egy átlagos hétvégi napon.

A T-Mobile válaszából annyit sikerült megtudni, hogy a helyzetnek megfelelő forgalmat mértek.