Konrád
8 °C
26 °C

Vodafone-virgács a házimobilosoknak

2006.11.06. 12:30
Két mobilcsomag, mindegyikhez választható vezetékes szám, lakásunkban vezetékes percdíjak a fogadott és kezdeményezett hívásokra is, ha a hívott fél szintén vezetékes. Ezek a jó hírek. A rossz az, hogy 1500-1800 forintos havidíjat kell fizetni, ráadásul a két új csomaggal véget ér a Házimobil egyéves élete.

Amikor nagyjából egy évvel ezelőtt megjelentek a mutáns mobilos tarifák, elég egyszerű volt a helyzet: a T-Com alapdíjai meg kapcsolási díjai mellett nem volt nehéz maradandót alkotni, a Vodafone és a T-Mobile is olyan csomaggal állt elő, hogy minden normális ember azonnal lemondta vezetékes előfizetését. Ezek a díjcsomagok ingyenesek voltak, csak percdíjakat kellett fizetni, ez vezetékes irányba a T-Mobile egységesen 7,9 forintot, a Vodafone 9,9-5,9 forintot kért, időszaktól függően.

Jó választás

Nagy előnyük volt ezeknek a díjcsomagoknak, hogy bármikor fillérekért fel lehetett hívni a vízszerelőt, ha eldugult a wc, és az idióta ügyfélszolgálatok robothangjait hallgatva sem kellett többé kifizetnünk a gatyánkat. Remek megoldás azoknak, akik csak néha hívnak vezetékes számokat. Lehetett választani, aki csúcsidőn kívül és csak otthonról beszélt, annak jobb volt a Vodafone Házimobil, aki bárhonnan, bármikor telefonált, annak jobban megérte a T-Mobile MobilOtthon. Hátrányuk volt, hogy ha a nagyi hívott, lebeszélte az egész nyugdíját, ugyanis a bejövő hívások után mobil percdíjakat kellett fizetnie a hívó félnek.

Múlt pénteken a Vodafone bejelentette új csomagjait, ezek lényegében a már meglévő Házimobil továbbfejlesztett verziói. Legalábbis azt mondják.

Fizetős

Az mindenképpen újdonság, hogy ezentúl fizetni kell a csomagokért: az Otthon Classic havidíja 1800 forint, az Otthon 2 in 1 csomag 1500 forintba kerül. Legalább. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért.

A vezetékes percdíj mindkét csomagnál egységesen 6,9 forint lett, ami 43 százalékkal kedvezőbb az eddigi csúcsidős költségnél, viszont 20 százalékkal magasabb a kedvezményes (este nyolctól reggel nyolcig tartó meg hétvégés) tarifánál. Időközben viszont 7,5 forint lett a T-mobile még mindig ingyenes MobilOtthon csomagjának percdíja, ehhez képest már csak 9 százalékot lehet spórolni, miközben havidíjat kell fizetni.

Ugyanakkor értékelhető előny, hogy a két díjcsomaghoz vezetékes számot is hozzá lehet rendelni, így egy sim-kártyához már két szám is tartozhat. Ez azért fontos, mert a vezetékes számhoz vezetékes díjak tartoznak, tehát ha feltárcsáz minket egy T-Comos ismerünk, akkor csak 4-5 forintot kell fizetnie percenként, a korábbi 40-50 forinttal szemben.

Két verzió

A két új csomag továbbra is csak otthonról biztosít kedvező percdíjakat. Az előfizetéskor meg kell adni a lakcímet, a Vodafone a szolgáltatást ehhez a cellához rendeli, ami városban 100-200 méteres szabadságot jelent, faluban a templomba azért elkísér a kedvezményes tarifa. Ha kiérünk a cellából, a sim-kártyához tartozó mobilszámra érkező beszélgetések ingyenesek, de ha valaki vezetékes számon keres, már fizetnünk kell, percenként 24 forintot. Ráadásul a Classicról a cellán kívül hívást kezdeményezni képtelenség, ez az opció ugyanis le van tiltva.

Tarifák
  T-Mobile M.otthon Vodafone H.mobil Vodafone Otthon Vodafone 2 in 1 T-Com Bázis
Havidíj 0 0 1800 1500+ 3390
csúcsidő vezetékes 7,5 9,9 6,9 6,9 10,6 (+3,84)
kedvezményes vezetékes 7,5 5,7 6,9 6,9 5,3 (+3,84)
korlátozás nincs van van van van
hivásfogadás mobil mobil vezetékes/mobil vezetékes/mobil vezetékes tarifa
Havi számla 2250 2130 3870 3570 5587
Havi számla: 300 perc beszélgetés, 10x10 perc csúcsidőben, 10*20 perc csúcsidőn kívül, vezetékes irányba
adatok forintban

A két díjcsomag közti különbség abból áll, hogy a Classic egy kerek egész, a 2 in 1 meg csonka. Ez utóbbi ugyanis csak egy kiegészítő díjcsomag, kell mellé egy másik előfizetés, kártyás csomag nem jó. De ha valaki már használja a társaság valamelyik csomagját, mondjuk havi 3-4 ezer forintért, akkor plusz 1500-ért megkapja a 2 in 1-et. Ilyenkor otthonról kedvezményesen telefonálhat vezetékes irányba, otthonán kívülről és mobilirányba a már meglévő tarifacsomag percdíjai vannak érvényben.

Van még egy plusz csomag is, ha 2 in 1-hez rendeljük, akkor ez már a kiegészítés kiegészítése: a „450” a két Otthon előfizetéshez választható, havidíja 2100 forint, amiért 450 perc vezetékes irányba indított telefonálást kap az előfizető. Ez 4,7 forintos percdíjat jelent.

Meghal a Házimobil

Igazán szomorú hír lehet a korábbi előfizetőknek, hogy a két új csomag kinyírja a régit. Aki tehát élvezte, hogy eddig előfizetési díj nélkül használta a Házimobilt, az jobb, ha beleéli magát: december hatodikától megszűnik a csomag. A korábbi előfizetőket automatikusan átpakolják az Otthon Classic díjcsomagba, ami havi 1800 forintos mínuszt jelent, ez azonban fél évig még lebeszélhető. A korábbi előfizetőket levélben is értesítik, a csomagok bármikor lemondhatók.

Az Otthon Classic és a 2 in 1 azoknak jó, akik világ életükben vezetékes számra vágytak. Ehhez a hátteret az Invitel adja. Jó lehet még azoknak is, akiket érdekelt, hogy eddig mennyibe került a hívó félnek a beszélgetés. Aki aggódott amiatt, hogy a barátok, rokonok mennyit fizetnek, ha feltárcsázzák házimobilos vagy mobilotthonos számunkat.

Aki viszont utálja az ismerőseit, vagy egyszerűen csak nem foglalkozik velük, az nem biztos, hogy szívesen fizet ki havi 1500-1800 forintot csak azért, hogy a nagynéninek kevesebbe kerüljön a beszélgetés, vagy hogy napközben valamivel kevesebbet kelljen fizetni a hívásért.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft