Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Mobil a dróton

2005.06.16. 15:50
A Motorola bemutatta a világ első vezetékes mobiltelefonját, és egy éven belül a Samsung és Nokia is piacra dob ilyen készüléket. Először a britek próbálhatják ki az öszvértelefont.

A British Telecom távközlési óriáscég bemutatta a Fusion díjcsomagot, mellyel az ügyfelek vezetékes és mobilhálózaton is telefonálhatnak, ráadásul ugyanazzal a készülékkel. Az előfizetők kapnak egy bluetooth adaptert, és erre kell rákötniük a Motorola v560 típusjelű mobilt, ami szintén része a csomagnak.

A készülék otthon a British Telecom vonalára, máshol pedig a Vodafone adótornyaira csatlakozik. Egyszerre hárman telefonálhatnak a vonalon, és a drótnélküli adapterrel számítógépek meg játékkonzolok is az internetre köthetők, írta a CNN.

Vonallal spórolnak

#alt# A British Telecom szerint a rendszer legnagyobb előnye, hogy a mobilos szolgáltatások a vezetékes hálózaton is elérhetővé válnak, és hogy az ügyfelek sok pénzt takaríthatnak meg a fix vonal használatával. Számításaik szerint csúcsidőben egy tíz perces hívás 95 százalékkal lesz olcsóbb.

A British Telecom azt reméli, hogy a következő fél évtizedben több millióan fizetnek majd elő a forradalmian új szolgáltatásra, és a cég ebben az időszakban 1,8 milliárd dolláros éves bevételt vár a mobil és vezetékes hálózatokat összekapcsoló szolgáltatásoktól. A CNN azt írta, hogy a Fusion díjcsomagot most négyszáz ügyfél teszteli, de szeptembertől bárki előfizethet rá.