Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pinkód helyett ujjlenyomat

2005.06.13. 10:40
A mobiltelefonok rohamos fejlődésével a biztonságtechnikusokban felvetődött a kérdés: vajon megfelelő módon védi-e a pinkód a készülékben tárolt bizalmas adatokat? A válasz szerintük a nem: úgy gondolják, ujjlenyomat-azonosítóval kellene védeni a mobiltelefonokat.

Bárkivel előfordulhat az az eset, ami a brit énekesnő, Charlotte Church veszte lett. Élettársa elvesztette mobiltelefonját, és a fiatal nőről készült pikáns fotók bejárták a szigetországot. Mi ebből a tanulság? Ne veszítse el a telefonját, mert egyrészt soha többet nem tudja felhívni az anyukáját (fogadjunk, hogy nem tudja kívülről a számot), másrészt mindenki tudni fogja, mit fotóz, kivel vált emaileket és milyen sms-eket őrizget. Ráadásul rossz esetben az egészet viszontlátja az interneten.

Feltörik, elolvassák

A legtöbb tolvajnak ujjgyakorlat feloldani a billentyűzárat és feltörni a pinkódot, de a felhasználóknak már nem sokáig kell aggódniuk, mert nem sokára új fegyver védheti készüléküket: az ujjlenyomatuk.

A biztonságtechnikusok előtt nem ismeretlen az ujjlenyomat-védelem, de a mobiltelefonokba, laptopokba és asztali számítógépekbe épített leolvasó új próbálkozás. Mégis egyre több cég szeretne ezzel a technológiával betörni a jól jövedelmező mobilpiacra.

Az elképzelés szerint a felhasználónak egy ujjméretű szenzorral kellene regisztrálniuk ujjlenyomatukat, és kizárólag abban az esetben tudnának belépni a telefonba, ha az érzékelőre szorítják megfelelő ujjukat.

"Egyre több számítógépből lopnak el egyre fontosabb adatokat. A burjánzó technológiai bűntények miatt az emberek mind jobban akarják óvni adataikat, így növekszik az igény a fokozottabb biztonságra" - mondta Alan Kramer, az ujjlenyomat technológiával foglalkozó Upek cég munkatársa.

A telefon ma már számítógép

Az okostelefonoknak köszönhetően ráadásul a készüléket nem csupán telefonálásra használják. "Minden virtuális lesz, nem engedhetjük meg magunkat, hogy egy számsor jelentse a védelmünket. Az ujjlenyomat olyan biometrikus azonosító, ami teljesen egyedi" - tette hozzá Kramer.

A BBC szerint az ujjlenyomat-biztonság körülbelül tízezer forintnak megfelelő összeggel növeli egy laptop árát. A Lenovo X-41-es táblapécéjében már az alapfelszerelésben is szerepel a technika.