Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyedi azonosító a vénákban

2004.03.29. 17:34
A kézfejen a vénák rajzolata össze nem téveszthető ujjlenyomatként működhet, vagyis alkalmas a megbízható személyazonosításra. Az Ázsiában kifejlesztett módszer infravörös szkenner segítségével képes felismerni a vénák egyénre jellemző mintázatát.
Az erre vonatkozó eljárást a duisburgi Rainer Troester Consulting (RTC) fejlesztőcég a héten Bécsben megrendezett Austrosicherheit biztonságtechnikai vásáron mutatja be.

Az ujjlenyomat az bakfitty

A szakértők világszerte személyek megbízható biometriai azonosítására képes rendszer kifejlesztésén dolgoznak. Erre eddig Európában az ujjlenyomat-, írisz- és arcfelismerésre építő eljárásokat tartották alkalmasnak, viszont ezek egyike sem volt képes egyértelmű áttörésre, emlékeztet a Der Standard.

Az RTC szerint mindhárom fenti eljárásnak vannak előnyei és hátulütői. Az ujjlenyomat beszkennelése például nem csak az érintettek ellenkezését váltja ki, de a találékonyak könnyen át is verhetik az azonosító rendszert. Az írisz- és az arc beszkennelése pedig viszonylag körülményes és drága megoldásokkal lehetséges.

Elfogadottabb lehet

A "vénabiometria" eljárást 2001 óta sikerrel alkalmazzák Japánban, Dél-Koreában és Szingapúrban. A közintézményekben, irodaépületekben és gyártóüzemekben több mint 2 ezer vénaszkenner ellenőrzi a belépő személyeket, állítja az RTC.

A technológiát Ázsiában jobban kedvelik, mivel utóbbiak működése feltételezi a szkenner közvetlen megérintését. A vénák ellenőrzéséhez viszont elegendő a kezet a szkenner elé tartani.