Szilárda
-4 °C
2 °C

A szék felismeri gazdáját

2000.11.08. 13:09
A purdue-i egyetem kutatói kifejlesztettek egy szenzorokkal felszerelt irodai széket, amelyet biometriai ellenőrző rendszerekhez is fel lehetne használni. Hong Tan és Lynne Slivovsky csütörtökön, az idei International Mechanical Engineering Congress keretében megtartott előadásukban mutatják be eredményeiket.
A Floridában november 5-10 között megrendezett nemzetközi kongresszus és kiállítás egyik különlegessége a használóját felismerő szék. Az intelligens ülőalkalmatosság észleli, hogyan oszlik el az ülőkére és a háttámlára nehezedő nyomás - magyarázza a működési elvet Hong Tan, a Purdue University elektronikus és számítástechnikai tanszékének segédprofesszora. A "lenyomati mintát" egy speciális szoftver veti össze a tárolt értékekkel, és felismeri az egyénre jellemző üléspozíciót.

Az intelligens szék meglepően pontosan analizálja a rajta helyet foglalókat. 96 százalékos találati pontossággal meg tudja különböztetni az igen hasonló üléshelyzeteket, amikor például a tesztelt személy kissé balra dől, hogy keresztbe vesse a jobb lábát, vagy egyenesen ülve teszi ugyanezt. A rendszer képes különbséget tenni több személy között, még ha azok szándékosan ugyanabban a pozícióban foglalnak is helyet.

Jelenleg a szék csak a statikus, mozgás nélküli helyzeteket képes mérni. De a kutatócsoport azon dolgozik, hogy dinamikus adatok feldolgozásával valós időben analizálják az ülőhelyzetet. Így azt is megfigyelhetjük, hogyan mozognak az emberek egy nyolcórás munkanap során - mondta Tan professzor.

A széket be lehet állítani, hogy felismerje egy bizonyos személy speciális mozgásképét. Egy ilyen dinamikus adatminta alapján biztonsági rendszerek hozhatók létre, melyek a védett munkaállomásokhoz garantáltan csak a megfelelő személyeket engedik oda.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!