Szilárda
-4 °C
3 °C

Jön a bőr alá ültethető igazolvány

2002.10.24. 15:19
Az amerikai egészségügyi hatóság októberben annak ellenére engedélyezte az emberekbe ültethető, személyazonosításra alkalmas chipek használatát, hogy a hivatal egyik munkatársa nemrég aggályait fejezte ki az eszközzel kapcsolatban.

A 12 mm hosszú és 2,1 mm vastag VeriChipet kanül segítségével juttatják a bőr alá. Az egység tartalmaz egy beépített azonosítót, melyet szkennerrel lehetséges leolvasni. A chipnek ehhez nincs szüksége belső áramforrásra, mivel a leolvasó jele egy tekercset aktivál a chipben, és a minimális energia elegendő az adatok átviteléhez.

Online személyi

Az azonosító segítségével az interneten át további információk szerezhetők az adott személyről. Eleinte a gyártó Applied Digital Solutions (ADS) úgy tervezte, hogy az egészségügyi vészhelyzetbe került személyről azonnal előkeríthetők lesznek a lényeges orvosi adatok. Erre a célra az FDA ugyan nem tiltotta meg, de további engedélyekhez kötötte a chip alkalmazását.

Az ADS már korábban számolt azzal, hogy az ID chipet személyek azonosítására használnák. A biometrikus eljárásokkal szemben a chip útján oldanák meg az épületekbe belépők, számítógépeket, autókat vagy bankjegy automatákat használók személyazonosságát.

"A rendszer arra is alkalmas lehetne, hogy így ellenőrizzék repülőterek vagy atomerőművek biztonsági zónáit. Végül is a chippel ellátás (getting chipped) egyszerű eljárás, amely néhány perc alatt, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető" - nyilatkozta a Wirednek Matthew Cossolotto, az ADS szóvivője.

Biztonsági aggályok

Az ígéretek szerint az adatok jogtalan kiolvasásának, elvesztésének, másolásának vagy meghamisításának veszélyét jelentős mértékben csökkenti vagy teljesen elejét veszi a beépített chip alkalmazása.

Az egészségügyi hivatal egyik kutatója, Wally Pellerite egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, míg az állatok azonosítására évek óta használják a chipeket, ezek "kockázati tényezőt" jelentenek az emberek testébe ültetve.

Idén májusban az ADS általános engedélyt kapott arra, hogy emberekbe ültetheti az azonosító számot tartalmazó saját fejlesztésű VeriChipjét, amennyiben az nem tartalmaz orvosilag releváns információkat. Most az egészségügyi hivatal úgy határozott, hogy ezzel a feltétellel még a chip kereskedelmi forgalomba hozatala is lehetséges. Vagyis megfelelő igény esetén megkezdődhet az emberekbe ültethető chipek tömeggyártása.

Jelölt család

Az ADS a sajtó figyelmét már sikeresen felkeltette, amikor májusban egy házaspárt és 14 éves fiukat elsőként látta el ezzel a chippel. Ezen kívül a cég úgy ítélhette meg, hogy a szeptember 11-e utáni légkör kedvezhet a technológia piacra vitelének.

Mindenesetre a cég részvényeinek 2000 tavasza óta erősen gyengélkedő árfolyama kicsit ráerősíteni látszott. Aztán ismét esni kezdett, és csak a cyborg család körüli hype javított rajta átmenetileg. Vagyis nem nagyon bíznak a befektetők az ADS által vizionált milliárdos piac ígéretében.

A beépíthető chip jelenleg egy igen egyszerű szerkezet, és nem felel meg a néhány évvel ezelőtt heves vitát kiváltó ígéreteknek (fenyegetéseknek). Eszerint a chipeknek "digitális angyalként" folyamatosan ellenőrizniük kellene a testfunkciókat, és az információt a tartózkodási hely közlésével együtt egy központba továbbítani.

GPS-karkötő

Piaci bevezetésre egyelőre egy karóra készült (gyerekek és idősek számára), illetve állatokra csatolható nyakörv, melyekkel GPS-alapú helymeghatározást végeznek. Ezek a hőmérsékleti értékek mellett azt is továbbítják, hogy az érzékelő viselője hirtelen elesett-e. Az aggódó hozzátartozókat aztán telefon vagy email útján értesítik.

Az ígéretek szerint a további bioszenzorok több adatot tudnak majd továbbítani. Viszont a beépíthető chipekben sokan a magánszféra rendkívüli és tartós megsértését látják, amely miatt számukra elfogadhatatlan a technológia.

Az még elválik, hogy az áruház pénztáránál fizető, az automatából pénzt felvevő, vagy a védett területre belépő emberek valóban önként beültetik-e maguknak a chipet. Az ADS mindenesetre azt reméli, hogy még a GPS-alapú helymeghatározó eszközök esetében is hajlanak majd az emberek a beültetésre, netán kényszerből kapnak ilyet.

Ugyanis a hordható és bármikor lecsatolható GPS-karórákon kívül beültethető GPS chipeken is dolgoznak. Egyelőre a méret a legnagyobb akadálya ezek azonnali alkalmazásának. Hiszen jelenleg egy ilyen készülék egy jegyzetfüzet méretével bír, és ilyen formában még kellemetlen volna a bőr alatt hordani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!