16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Nyomon követett gyerekek és nagyszülők

2002.10.16. 19:10
Ha a gyerek még túl kicsi ahhoz, hogy saját mobiltelefonja legyen, attól az aggódó amerikai szülő még a táskájába tehet egy csipogó méretű helymeghatározó eszközt. A GPS vevőt és apró rádióadót tartalmazó szerkezet a weben jelenti a tartózkodási helyet.
Egy újonnan alapított amerikai vállalat jövőre kívánja piacra dobni a lázadó tinédzserek megfékezésére és ellenőrzésére alkalmas készülékét. A Pomals (peace of mind at light speed, lelki béke a fény sebességével) elnevezést használó cég első terméke lesz 2003 tavaszán megjelenő GPS eszköz.

A kemény műanyag burkolatú készülék tulajdonképpen egy hüvely, amelyet mobiltelefonok, vezeték nélküli email eszközök és PDA-k fölé lehet húzni, és azokat használja átviteli eszközként.

A vállalat tervei közt szerepel még az ActivePac bemutatása. Ez az eszköz az Alzheimer beteg nagyszülők kabátzsebében, vagy a kisiskolás táskájában lapulhat, nyilatkozta a Wirednek Coppy Holzman, a Pomals elnök-ügyvezetője.

Néha senki nem ellenzi

Míg a magánszféra védelmének szószólói egyrészt a GPS eszközökkel való visszaélésekre hivatkoznak, elismeri a Pomals ötleteinek hasznosságát is. Ha egy elrabolt kisgyerek megtalálásáról, vagy egy végtelen dugóból való kikeveredésről van szó, a GPS meggyőző eredményeket hozhat. De az áruk miatt az ilyen eszközök még közel sem mindennaposak.

A korábban a Macy's és más nagy diszkont áruházakat vezető Coppy Holzman szerint a Pomals féle GPS 100 dolláros ára és a havi 5 dolláros szolgáltatási díja fel fogja kavarni az állóvizet. "Ezzel az utcára visszük a GPS-t" - jelentette ki Holzman.

Más cégek, például a Wherify Wireless és az Applied Digital Solutions (ADS) ugyan kínálnak hasonló biztonsági GPS szolgáltatásokat, egyikük sem adja 400 dollárnál olcsóbban a készüléket, és 25 dollár alatt a havi előfizetést.

Olcsóbb, mert egyszerűbb

Holzman szerint az első termékük, a GPS jeladós "hüvely" versenyképesebb lesz mint a konkurens megoldások, mert meglévő eszközökre, például a mobiltelefonra épül. A GPS eszközök a helyzetük közlésére vezeték nélküli hálózatokat használnak. Talán a beépített rádióadó okozza, hogy a Wherify és az ADS készülékek ára 400 dollárnál kezdődik

A Pomals konkurensei mégis szkeptikusak, hogy a cég képes lesz ilyen olcsón kínálni a termékét. "Nincs értelme arról spekulálni, ami egyszerűen nem létezik" - jelentette ki az ADS szóvivője. Mint elmondta, 400 dollárért is van vevő a cég Digital Angel jeladójáért. Három hónappal ezelőtt vezették be, és már 1300 darabot értékesítettek belőle.

A GPS eszközök elburjánzását a magánszféra szakértői aggodalommal figyelik, de ennél is nagyobb a készüléket beszerző szülők aggodalma. Különben számos okból érdeklődnek az emberek a helyzetjelző készülékek iránt. Latin-Amerikában például az gerjeszti a keresletet, hogy rendszeresen történnek szervezett emberrablások.

A família él vele vissza

Magánszféra szakértők szerint nincs komoly veszélye annak, hogy egy rossz szándékú behatoló megszerzi a helyzetjelző adatokat, és bajt okoz. Az online térképek használatához ugyanis jelszóra van szükség.

Sokkal valósabb az eshetőség, hogy családtagok, vagy a készülék viselőjének környezete él vissza a technológiával. Például a munkatársait titokban követő vállalat, a nyűgös tinédzsert megfigyelő szülők vagy a hűtlenségre gyanakodó, hallgatózó partner.

Ezeket az aggodalmakat meg kell fogalmazni, és helyben meg kell válaszolni, jelentette ki Richard Friesen, az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó Cato intézet nyugati parti igazgatója.

"Inkább jó szülőnek kell lenni"

"Az emberiség valamennyi találmányát megpróbálták már rossz szándékkal kihasználni. A GPS egy újabb technológia, mellyel kapcsolatban a társadalom kidolgozza majd a probléma megoldását. Az alkalmazott majd megmondja a munkaadónak, hogy 'ehhez semmi közöd.'"

Friesen megkérdőjelezte, miért jelentene nagyobb lelki békét egy ilyen eszköz használata, mint a gyerekek jelenlegi védelme. Mint rámutatott, a készülék számos helyen képtelen működni, ahol nem fogja a Föld körül keringő műholdak jeleit. Így biztosan hasznavehetetlen lesz például egy ablakok nélküli alagsori helyiségben.

Más szakértők csak megerősíteni tudták Friesen aggodalmait. "Először is az emberek ne számítsanak arra, hogy kezdettől fogva tökéletes lesz az új technológia. Meg aztán a GPS nem helyettesíti a valódi szülői gondoskodást. Ahhoz is jó szülőnek kell lenni, hogy alkalmazhassa valaki" - jelentette ki Ari Schwartz, a Center for Democracy and Technology társigazgatója.  • Hírek
  • Hírek