Judit
3 °C
7 °C

Ujjlenyomat a lemezen

2002.11.18. 13:00
A Kürt szakemberei nem javasolják az elromlott winchesterek házi javítását, az ügyfelek némelyike azonban megpróbálkozik vele - furcsa eredménnyel.
Ugyan a winchesterek nem javíthatók házilagosan, mégis sokan próbálkoznak vele. Nemrég egy munkaruhába öltözött úr sétált be a Kürt Rt ügyfélszolgálatára. "Elromlott a winchesterem, fontos adatok vannak rajta." - mondta meglehetős tárgyilagossággal. - "Valami nem húz be benne." - tette hozzá.

A sokat tapasztalt adatmentők egyike gyanút fogott, és megkérdezte: "Ugye nem nyúlt a készülékbe?" Az ügyfél megsértődött: "Én? Nézze, én tapasztalt elektromos szakember vagyok, ugye nem képzeli, hogy csak úgy belenyúlok a winchesterembe?"

Ha nem is szóról-szóra így játszódott le a történet, de az alábbi kép tárult az adatmentők szeme elé, miután felnyitották a dobozkát:

Igen, egy jól kivehető ujjlenyomat látható rajta.

Sajnos még sokan gondolják úgy, hogy ha elromlott a számítógép, vagy annak valamely része, akkor, uccu neki, gyorsan meg kell javítani. Az otthoni gép esetében persze, ha játékokon kívül semmi fontos nincsen rajta, hát legyen, de a vállalati eszközökön ez már komoly felelőtlenség. Miért? Azért mert valójában nem a hibás eszköz az érték, amit, ha sikerül megjavítani, nem kell kicserélni, hanem a rajta tárolt adatok.

Megfizethetetlen adatok

Az adatok értéke sokszor igen nehezen meghatározható. Egyfajta megközelítés szerint a reprodukálásuk költségével azonos. Vannak olyan adatok, melyek reprodukálhatatlanok, vagy csak annyi munkával és idővel lehet ismételten előállítani, hogy nincsen annyi pénz, amivel kifizethető lenne.

Életmű

Az egyik esetben egy író, éppen le szerette volna adni művét a kiadójának, melyet két évig írt, amikor váratlanul tönkre ment gépének a winchestere. Könyvének árát már előre kifizették neki, művét már hónapokkal előre meghirdették. Ha véletlenül nem tudták volna megmenteni adatait az adatmentők, igen kellemetlen helyzetbe került volna. Vajon mennyit értek neki az adatai?

Hasonlóan fontos adatokat gyűjtött egy kutatóintézet, egy fontos kutatási projektben több éve folyamatosan mérte környezetünk egyik fontos paraméterét. Ezeket az adatokat a későbbi, minél pontosabb előrejelzések kiindulási információjaként kívánták felhasználni. Elvesztésük esetén a teljes projekt, a befektetett eszközök és munka egyaránt értelmét vesztette volna. Pótolhatatlan adatok, értéküket még felbecsülni is nehéz.

A példák száma végtelen, mellékesen megemlíthetnénk még a világ egyik legnagyobb autógyárát, amely motorfejlesztési adatokat tartalmazó adattárolót küldött a Kürtnek. A kérdés ugyanaz: meg tudjuk becsülni, hogy mennyit érnek ezek az adatok?

Nem érdemes buherálni

A józan ész és az alapvető üzleti érdek is azt diktálja, hogy ha már bekövetkezett a baj, akkor minél kisebb kockázatot vállaljunk, és a lehető legbiztosabb megoldást keressük meg. Ez pedig mindenképpen a megfelelő szakember, aki az értékeket először megpróbálja biztonságba helyezni, és csak utána kísérel meg az eszközökkel valamit kezdeni.

A legjobb persze a bajt elkerülni. Fontos, hogy rendszeresen készüljenek biztonsági másolatok a fontos adatokról és rendszerbeállításokról, és időnként ezek használhatósága legyen kipróbálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?