Veszélyes viharban mobilozni

2006.06.26. 12:25
Nyílt terepen viharban nem érdemes mobiltelefonálni, mert egy villámlás rövidre zárhatja a beszélgetést. Az eredmény vagy tartós agykárosodás, vagy gyors halál lehet.

Brit orvosok ismét a mobiltelefonálás veszélyeire hívták fel a figyelmet, de ezúttal nem a készülék által kibocsátott rádióhullámok miatt szólaltak fel. Egy tinédzserbe belevágott a villám, és a készülékében lévő fémek egyenesen a testébe vezették az áramot. Magyarországon évente több tízezer villámbecsapódás van.

Tartós károsodás

Egy tizenöt éves lány viharos időben mászkált egy londoni parkban és gyanútlanul telefonált, amikor egyszer csak belecsapott a villám. Semmire sem emlékszik az esetből, az a nap mégis igen emlékezetes lett a számára. Megállt a szíve, újra kellett éleszteni, azóta kerekesszékhez van kötve. Komoly mozgási nehézségei vannak, agysérülése súlyos érzelmi és tudati problémákhoz vezetett, és tartós halláskárosodást szenvedett arra a fülére, amely mellett a mobilját tartotta. Az eset egy évvel ezelőtt történt, de a British Medical Journal csak most számolt be róla.

Normális esetben a villám nem jut át a bőrrétegen annak nagy ellenállása miatt, és ezért leginkább égési sérüléseket okoz. Ha azonban átjut a bőrön, akkor a szervezetben szinte akadály nélkül továbbhaladhat. Minél több áram jut át, annál nagyobb belső sérülést okozhat. Emlékezetzavar, agyi károsodás, bénulás vagy akár hirtelen halál is elképzelhető. Viharban komoly veszélyt jelent, ha áramot jól vezető anyagok érnek hozzá a bőrünkhöz. Ezeket a tárgyakat érdemes távol tartani magunktól, azaz viharban nemcsak használni nem érdemes a mobilt, de kézben tartani sem.

A lányt kezelő orvosok három hasonló esetről tudnak, írta a BBC, a többi fiatal azonban életét vesztette. Bár viszonylag ritkán csap a villám emberbe, a mobilgyártóknak talán érdemes lenne tájékoztatniuk a vásárlókat a viharban való telefonálás veszélyeiről.  • Hírek
  • Támogatások