Judit
2 °C
7 °C

A legitim vízityúk

2000.02.17. 16:31
Németország a vízityúk lábai előtt hever. A vízityúk bevette magát a közintézmények irodáiba. Az emberek örjöngenek. A vízityúk vadászat minden idők legsikeresebb játéka Németországban.

A Moorhuhnjagd már minden rekordot megdöntött, amit játékprogram dönthet. Németországban például mindenki, aki gép előtt tölti a munkaidejét, aktatologatás helyett vízityúkra vadászik - a minisztériumokban, az irodákban, a szerkesztőségekben, azután otthon is. Mindezt reklámkampány, és fáradalmas technológiai újítás nélkül. Nevezzük kultusznak.

A játék alapjául a Johnny Walker egyik reklámja szolgált, de igazán ismertté az RTL rádió tette. A "vízityúk-láz" futótűzként terjedt. Legelőször a Bundestag irodistái kezdtek a kegyetlen és könyörtelen virtuális vadászatba, de csakhamar lőni kezdtek a CDU-központjában is. A tömegméreteket öltő vízityúkvadászat az irodák konkurenciaharcához vezetett: a CDU-csúcs 885 pont, míg az RTL rádiónál 985 ponttal a főszerkesztő vezet.

Egy kör egy perc harminc másodpercig tart, aztán vége van, mint a botnak. De azért a két megás program nem primitívség: a soundtrack kifejezetten igényes - például madárcsivitelés, golyósüvítés, a lelőtt lápityúk tetemének becsapódása során hallható puffanás, az útjelzőtábláról visszapattanó golyó zaja...

A vicces Johnny Walker reklám megfogott valamit az emberekben. A letöltések miatt a legtöbb hivatal szervere térdre kényszerült: a hivatalos honlapról hetente hétezren töltik le a játékot, eddig négyszázezren, de hogy egy letöltést hányfelé küldenek még tovább e-mail-en, azt már fölmérni sem lehet.

A szabályok
1. Bal egérgomb: lövés; Jobb egérgomb: újratöltés
2. Amire lőjünk: a vízityúk, a madárijesztő kalapja, a szélmalom lapátjai
3. Amire ne lőjünk: hőlégballon, repülőgép (ezekért pontlevonás jár)
4. Egy vadászat ideje: 90 másodperc
5. Index: 815 p

Az index polóra kiírt "versenyünket" Németh István nyerte, az elért 835 ponttal! A bizonyíték

A játékot készítő Phenomedia időközben dolgozik a Moorhuhn továbbfejlesztett változatán. Terveik szerint a vízityúk popsztárként építi tovább karrierjét. A gombszemű baromfi kitalálóinak újabb nagy dobása a 'legitim vízityúk' mottó jegyében született. A felháborodott állatvédők kedvéért a vízityúk kilép az áldozat passzív szerepéből, és önálló életre kel. Alignhanem visszalő.

A Phenomedia fejlesztői egyelőre nem fedtek fel minden titkot, de elmondták: hamarosan megjelenik az első Moorhuhn-CD is. Mialatt a kult-tyúk napra nap föltűnik a képernyőn a virtuális célkereszt mögött, rajongó oldalak készülnek, a tévében riportoznak róla, szellemi atyjai a BMG-vel tárgyalnak további karrierjéről. A fejlesztők tervei szerint például saját, kellemes hangot kap, majd pedig várhatóan elhagyja virtuális fészkét, és turnéra indul - mint a legnagyobb popsztárok. Gurulj arrébb Dieter Bohlen! 2000 amúgy a kerecsensólyom védelmének éve.

Az áldozat

Közönséges vízityúk (Gallinula Chloropus) Élőhelyei a tópartok, vizes lápos területek. Tollazata fekete, mellrészen vörös, lábai a vizes élőhelyhez alkalmazkodtak - ujjai hosszúak és vékonyak. A vizityúk-félékhez hasonlóan kíváncsi, és viszonylag kevésbé rejtőzködő személyiség, sőt kifejezetten zajos. Költöző madár.
Vörös fajd (Lagopus Lagopus Scotius) Az észak-európában honos nyírfajd alfaja. A szóban forgó játékban szereplő vörös fajd nőstényét a helyi népek csak vízityúknak nevezik. A vörös fajd az egyetlen állatfaj, amely élőhelye kizárólag a Brit-szigetekre korlátozódik. Vadászata jól menő népi sport Skóciában.

A helyreigazításokat a razzia@mail.index.hu-ra küldhetik. Köszönöm!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?