A legitim vízityúk

2000.02.17. 16:31
Németország a vízityúk lábai előtt hever. A vízityúk bevette magát a közintézmények irodáiba. Az emberek örjöngenek. A vízityúk vadászat minden idők legsikeresebb játéka Németországban.

A Moorhuhnjagd már minden rekordot megdöntött, amit játékprogram dönthet. Németországban például mindenki, aki gép előtt tölti a munkaidejét, aktatologatás helyett vízityúkra vadászik - a minisztériumokban, az irodákban, a szerkesztőségekben, azután otthon is. Mindezt reklámkampány, és fáradalmas technológiai újítás nélkül. Nevezzük kultusznak.

A játék alapjául a Johnny Walker egyik reklámja szolgált, de igazán ismertté az RTL rádió tette. A "vízityúk-láz" futótűzként terjedt. Legelőször a Bundestag irodistái kezdtek a kegyetlen és könyörtelen virtuális vadászatba, de csakhamar lőni kezdtek a CDU-központjában is. A tömegméreteket öltő vízityúkvadászat az irodák konkurenciaharcához vezetett: a CDU-csúcs 885 pont, míg az RTL rádiónál 985 ponttal a főszerkesztő vezet.

Egy kör egy perc harminc másodpercig tart, aztán vége van, mint a botnak. De azért a két megás program nem primitívség: a soundtrack kifejezetten igényes - például madárcsivitelés, golyósüvítés, a lelőtt lápityúk tetemének becsapódása során hallható puffanás, az útjelzőtábláról visszapattanó golyó zaja...

A vicces Johnny Walker reklám megfogott valamit az emberekben. A letöltések miatt a legtöbb hivatal szervere térdre kényszerült: a hivatalos honlapról hetente hétezren töltik le a játékot, eddig négyszázezren, de hogy egy letöltést hányfelé küldenek még tovább e-mail-en, azt már fölmérni sem lehet.

A szabályok
1. Bal egérgomb: lövés; Jobb egérgomb: újratöltés
2. Amire lőjünk: a vízityúk, a madárijesztő kalapja, a szélmalom lapátjai
3. Amire ne lőjünk: hőlégballon, repülőgép (ezekért pontlevonás jár)
4. Egy vadászat ideje: 90 másodperc
5. Index: 815 p

Az index polóra kiírt "versenyünket" Németh István nyerte, az elért 835 ponttal! A bizonyíték

A játékot készítő Phenomedia időközben dolgozik a Moorhuhn továbbfejlesztett változatán. Terveik szerint a vízityúk popsztárként építi tovább karrierjét. A gombszemű baromfi kitalálóinak újabb nagy dobása a 'legitim vízityúk' mottó jegyében született. A felháborodott állatvédők kedvéért a vízityúk kilép az áldozat passzív szerepéből, és önálló életre kel. Alignhanem visszalő.

A Phenomedia fejlesztői egyelőre nem fedtek fel minden titkot, de elmondták: hamarosan megjelenik az első Moorhuhn-CD is. Mialatt a kult-tyúk napra nap föltűnik a képernyőn a virtuális célkereszt mögött, rajongó oldalak készülnek, a tévében riportoznak róla, szellemi atyjai a BMG-vel tárgyalnak további karrierjéről. A fejlesztők tervei szerint például saját, kellemes hangot kap, majd pedig várhatóan elhagyja virtuális fészkét, és turnéra indul - mint a legnagyobb popsztárok. Gurulj arrébb Dieter Bohlen! 2000 amúgy a kerecsensólyom védelmének éve.

Az áldozat

Közönséges vízityúk (Gallinula Chloropus) Élőhelyei a tópartok, vizes lápos területek. Tollazata fekete, mellrészen vörös, lábai a vizes élőhelyhez alkalmazkodtak - ujjai hosszúak és vékonyak. A vizityúk-félékhez hasonlóan kíváncsi, és viszonylag kevésbé rejtőzködő személyiség, sőt kifejezetten zajos. Költöző madár.
Vörös fajd (Lagopus Lagopus Scotius) Az észak-európában honos nyírfajd alfaja. A szóban forgó játékban szereplő vörös fajd nőstényét a helyi népek csak vízityúknak nevezik. A vörös fajd az egyetlen állatfaj, amely élőhelye kizárólag a Brit-szigetekre korlátozódik. Vadászata jól menő népi sport Skóciában.

A helyreigazításokat a razzia@mail.index.hu-ra küldhetik. Köszönöm!  • Tippek
  • Hírek