Konstantin
12 °C
25 °C

MP3 az autóban

2001.03.10. 18:10
Ahogy terjed az MP3 formátum, egyre többen szeretnék autóban hallgatni kedvenc legális vagy illegális digitális zenéiket. Erre több megoldás kínálkozik, a fapados barkácsmódszertől egészen a kétezer dolláros szuperhifiig terjed a termékskála.
Autós kazetta-adapter discmanhez
Ha mindössze arra vágyunk, hogy fáradságos munkával össszecopyzott MP3-lemezeinket munkába menet és jövet is tudjuk hallgatni, egy koreai noname MP3 discman és egy kazetta-adapter tökéletesen megfelel a célnak. A kazetta-adapter egy magnókazettának álcázott átalakító, amelyet az autó magnójába helyezve, kábelét pedig a discmanbe dugva az autó hangszóróin hallgathatjuk a discmanben pörgő lemezt.

Itthon is van
Egy olvasónk írja: ,,a Westendben levő Mediamarktban, illetve hasonló műszaki boltokban (Sony, Murányi stb) lehet kapni a Hama nevű cég által gyártott adapterkazettát 2500 Ft körüli áron. A hivatalos megnevezése pedig CD adapter kazetta a gyártó véleménye szerint."
Discmannel az autóban

MP3-kompatibilis discman esetében értelemszerűen MP3-mainkat is hallgathatjuk így, igaz, nem hiper hangminőségben. A megoldás azonban olcsó, a Lenoxx MP3 Jukebox például mindössze 35 ezer forintba kerül, de a Philips Expanium is elérhető 66 ezer forintos árával. Az adaptert 5-6 ezer forintért lehet kapni, már ha lehet. Valamilyen rejtélyes okból ugyanis ezt az Amerikában ugyancsak elterjedt átalakítót idehaza nem tartják a boltok, többnyire nem is tudják, mit keresünk.

Nyomulnak az autóhifi-gyártók

A következő árkategóriába a nagy autóhifi-gyártók nemrég megjelent készülékei tartoznak. Előbb-utóbb várhatóan valamennyi gyár előrukkol saját modelljével, a Kenwood és az Aiwa például már piacra dobta MP3-mat is olvasó CD-játszóját. Az Aiwa CDC-MP3 ára az Egyesült Államokban 300 dollár, a Kenwood pedig 750 dollárt kér készülékéért. A szabvány autórádió helyére beférő, levehető előlapos gépek hagyományos audio CD-ket és MP3-makat is lejátszanak.

Aiwa CD-játszó

Empeg: csúcsgép félmillióért

Az úttörőnek számító Empeg autós MP3-játszót már évek óta árulja a cég, 1000 és 2000 dollár közti ára miatt azonban nem terjedt el igazán a profi készülék. Az Empeg nem CD-ket olvas, hanem zökkenésbiztos laptop-merevlemezeken tárolja a zenét, így konfigurációtól függően 6-40 gigabyte-nyi zene fér a gépbe. A csúcsgép hátránya, hogy nem rendelkezik levehető előlappal, és ezért cipelni kell az egész cuccot, továbbá hogy az ára orbitális. Még a 6 GB-os alapgép 1200 dolláros ára is elég húzós, a két 20 gigás diszket rejtő változat 1950 dolláros árából pedig még egy öregebb autó is kijön.

Ronda és olcsó lejátszó a Fordtól

Empeg CD-játszó
A piaci rést az autógyártók is megszimatolták, a Ford Visteon nevű leányvállalata idén dobja piacra Mach nevű MP3-lejátszóját. A nagy gombokkal felszerelt, bolondbiztosnak tűnő és rendkívül ronda készüléket 370 dollárért árulják majd a cég weboldalán. A Mach megjelenése egyértelműen mutatja, hogy az MP3-formátum kváziszabvánnyá vált. Hiába a nagy lemeztársaságok szervezkedése a másolásvédelemmel ellátott zeneformátum megteremtésére, az internetezők ezúttal maguk választották ki a jövő formátumát.