Ágnes
-1 °C
2 °C

Militáris meditáció ringlóval

2004.08.03. 11:30
Kizárja-e egymást a nyugati és keleti filozófia? Bátor-e Mr. Nyolcéves? Mit szeret az Embrio? Berohan-e valaki a kapun?
Ködös emlékeim szerint a Counter Strike (CS, 'csé') egy első személyben lövöldözős, ugyanakkor csapatokra épülő számítógépes játék, amelyben egy nyitva felejtett kapu mögött kell várakozni, esetleg ki- vagy berohanva szörnyethalni. Sajnos ebben a cikkben nincs hely, illetve esély a professzionális cybersportok között klasszikus játéknak számító CS mélyebb elemzésére. El kell tekintenünk a terror-terrorelhárítás kortárs világpolitikai összefüggéseinek, illetve a történelmiség poligonikus reprezentációjának játékelméleti és valószínűség-valószínűségi elemzésétől is.

Arra részinformációra viszont a nagyközönség is felkaphatja a fejét, hogy a játékban létező kézifegyverek valósághű modelljeivel (a csodás Steyr, H&K, Benelli és Glock termékekkel, és reguláris gépkarabélyokkal) támadnak egymásra a klánerek. Ha Ön is felkapta a fejét, akkor ideje, hogy az elején kezdjük.

Az összetett jelenség

BMX jóság
Boglárka napja van, Szolnok napfényben úszik, a szépen kidolgozott parti sétány felől nyurga csónakok és ringlószilvafák közül bukkanunk a Sportcsarnok előtti térre. Ez itt a Gody Pro Series 3, annak is a harmadik napja, a végső leszámolás ideje.

Szakértőnk megjegyzi, hogy ebben a században még nem járt LAN-rendezvényen, majd ádáz sörözésbe kezd.

Egy összetett kulturális jelenséggel állunk szemközt, gondoljuk, ahogy behatolunk a LAN-szagú csarnokba, amelyben rengeteg játékos és drukker tartózkodik, és (gondolhatják) tele van számítógépekkel. De milyenekkel! Az angol case modnak hívja, amikor a PC háza kinéz valahogy: lehet színe, ablaka, elől potmétere, belül pedig neonfénye. A kultusz esztétikailag fejleszt, ezért jó.

A lázas nyugalmat sugárzó sajtófőnöktől megtudjuk, hogy lemaradtunk az xDk két éves veretlenségének megszakadásáról. A klán trófeáját a FoP tehette emlékvitrinbe, de egyébiránt a tornát is ők nyerték.

Arcok, érzelmek

Bent izgalmas, és kint se rossz. A rokonszenves szponzoroknak és a megfontolt szervezésnek köszönhetően a rendezvényt harmónia jellemzi, továbbá az, hogy még a pulykacsíkokat* böködő szakácsnak is van stílusa. Ez megnyugtatja szakértőnket, aki beveti régi trükkjét, és elvegyül.

Bocs, valami baj van a gépeddel...
Hé, miszter nyolcéves! - csattan az élc a sátortetős pados kültéri helyszínen. Az Embrio klán tagjai számról számra léptetik egy Manowar albumon a kapatosnak tűnő Dj Hangmérnök Lászlót, akinek mindazonáltal egy BMX-bemutató levezénylésére is futja. A magukat "szolnoki utcakölyköknek" nevező fiatalemberek nem haboznak megvillantani rendhagyó skilljeiket, az összevissza pörgő kerékpár egész váratlan pontjain jelennek meg, majd kis biztatás árán bevonják a bátor Mr. Nyolcévest, aki sérülés nélkül megússza, hogy lábtól fejig, oldalazva szökdécsel el felette a BMX-es.

A GPS3 honlapja szerint nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy jó körülményeket teremtsenek a versenynek. A sajtófőnök tájékoztatása szerint mintegy harmincan dolgoztak ezen a fejlődésen. Szakértőnk némelyiküket kiszűri az sportcsarnok bejáratánál, és a fáradtság mellett büszkeséget olvas le róluk. Az ilyesmi jó dolog.

Az ajtóban játékosok jönnek mennek dobozzal, géppel, monitorral, tornacipővel a kezükben. Meg-megállnak egy fotóra.

A négy freg

Szakértőnk elhelyezkedik a lelátón, és az agyában zajló kémiai folyamatokkal mit sem törődve megjegyzi magának, ahogy az xDk egyik tagja gyors egymásutánban négy fraget hajt végre. Azután egy pillanatra mintha megpróbálnák zavarba hozni szakértőnk, akinek előre szóltak, hogy magukra a játékosokra figyeljen. Hatástalanítanak egy bombát.

Végül rájövünk, hogy mi a szép. Kelet és nyugat filozófiája összeforrnak. Ezer megnyert és elvesztett csata után a pálya alaprajza mandalává válik. Minden mindenütt megtörtént már. A profi játékosok mintha valami buddhista kisegyház tagjai lennének. Mozdulatlanul koncentrálnak, mintha meditálnának. Aztán felüvöltenek: bazmeg! Aztán felüvöltenek: ez az!

* uborkás lilakáposztás salátát, sültkrumplit, öntettel