Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

A Microsoft hajlandó lett volna megállapodni az Apple-lel

2007.01.21. 10:31
Már 2003-ban komolyan tartottak a Microsoft vezetői a rivális Apple médialejátszójától. A most nyilvánosságra került magánlevelezésből az is kiderül, hogy a vezetők elégedetlenek voltak saját hardverpartnereikkel, s nem tartották elképzelhetetlennek, hogy tárgyalásokat kezdjenek az Apple-lel.

Egy peranyag bizonyítékaként szolgált az a magánlevelezés, melyet pénteken hoztak nyilvánosságra. Az emailváltás Jim Allchin, a Windows-projekt vezetője, és Amir Majidimehr, a Microsoft médiaszoftverért felelős vezetője között zajlott még 2003-ban, írja a Bloomberg News.

A levelezésből kiderül, hogy Allchin ekkor még nem volt biztos benne, hogy érdemes-e egyáltalán a Microsoftnak felvenni a versenyt az Apple egyre sikeresebb médialejátszójával, az iPoddal, vagy inkább a megállapodásra kellene törekedniük. A félelmük az volt, hogy az Apple médialejátszója elszipkázza a felhasználókat a Windows Media Playertől, s ezért lehet, hogy inkább a megállapodást kellene keresniük a fő riválissal, mintsem saját médialejátszó kifejlesztésével kísérletezgetni.

A Zune nem tudott csodát tenni

A Microsoft már az iPod 2001-es bemutatása előtt is dolgozott hardvergyártó parnereivel egy médialejászón, ám az iPod megjelenését követően nem sikerült olyan eszközzel előállniuk, mely felvehetné a versenyt az Apple termékével. Idén júliusban változtattak stratégiát. Ekkor jelentették be ugyanis, hogy mégis piacra dobnak egy saját médialejásztót, Zune néven. A Microsoft állítása szerint a karácsonyi időszakban "több százezer" példányt adtak el a Zune-ból, miközben az Apple iPodjaiból az utolsó negyedévben több mint 21 millió darab fogyott.

Szörnyülködés saját projektjükön

A Microsoft vezetői az email tanúsága szerint elsősorban saját hardverpartnereikkel, a Creative Technologyval és a Dell-lel voltak elégedetlenek. Allchin a Creative egyik eszközével kapcsolatban egyenesen úgy fogalmazott, "ó istenem, ez szörnyű". Majd így folytatja: "amit nem értek, hogy nekem azt mondták, a Creative új eszköze az Apple-éhez mérhető lesz. Nem így áll a dolog." Majidimehr pedig válaszemailjében azt írta, "na akkor most már tudod végre, hogy mitől szenvedünk".

A fent idézett levélváltások annak az iowai trösztellenes pernek a bizonyítékai közé tartoznak, mely a Microsoft ellen folyik. Iowai magánszemélyek azért mentek perre, mert állításuk szerint a Microsoft piaci monopolhelyzetét kihasználva túlárazza saját szoftvereit. A felperesek 1994-ig visszamenőleg 329 millió dolláros kártérítést követelnek a cégen.

A mindig őszinte Allchin

Allchin még 2004-ben a Longhorn-projekt vezetője volt. Mint ismeretes ezen a kódnéven fejlesztették a Microsoft új operációs rendszerét, ami azóta Windows Vistaként vált ismertté. Allichin ebben az időszakban azt írta Bill Gatesnek és Steve Ballmernek, a Microsoft vezérigazgatójának, hogy "célt tévesztettünk", sőt, azt is elpanaszolta feletteseinek, hogy ha nem a Windowsnál dolgozna, ma egy Apple Macintosht használna.

Allichin egyébként a Vista megjelenését követően visszavonult.  • Vennék
  • Hírek