Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Microsoft okosabb iPod-riválist fejleszt

2006.07.06. 10:14
Piaci pletykák szerint a Microsoft lekoppintja az Apple modelljét: multimédialejátszóval és online zenebolttal próbálja meg karácsonykor áttéríteni a fogyasztókat.

Az amerikai szoftvercég várhatóan a karácsonyi szezonra időzíti az Apple iPod riválisaként emlegetett hordozható multimédia-lejátszójának piacra dobását, írja a Reuters a fejlesztéshez közel álló forrásokra hivatkozva. A zene- és videólejátszásra is alkalmas eszköz mellett a Microsoft várhatóan lefejleszti saját online zeneboltját is, vagyis az Apple-höz hasonlóan ők is egy iPod-iTunes párosban gondolkodnak.

Szakértők szerint az Apple mp3-lejátszójának sikeréhez nagyban hozzájárult az, hogy az iTunes segítségével egy barátságos és egyszerű környezetet biztosítottak a felhasználók számára, melyben az online zenevásárlás, a saját mp3-ak menedzselése és a zenehallgatás is harmonikusan kapcsolódik össze.

A Microsoft az elmúlt hetekben már a nagy zeneipari és tévés cégeknél puhatolózott, s várhatóan a közeljövőben a hordozható médialejátszó prototípusát is megkapják a zenekiadó vállalatok. A hírek szerint a Microsoft komoly marketing-kampányra készül új eszköze bevezetésekor.

A források szerint a Microsoft az Apple-höz hasonlóan a lejátszó, a szoftver és a zeneletöltő szolgáltatás saját kézben tartását szeretné. Szakértők szerint ez az üzletpolitika is csak akkor lehet sikertörténet 2007-ben, ha a Microsoft még a karácsonyi szezon idején megjelenik az új fejlesztéseivel.

Az iPod jelenleg a digitális médialejátszók piacának több mint felét uralja, és az iTunes bonyolítja a tengerentúli digitális zeneeladások több mint 70 százalékát.

Okosabb mint egy iPod

A Microsoft médialejátszója a New York Times szerint legalább egy szempontból okosabb lesz, mint az Apple iPodja: képes lesz vezeték nélküli internetkapcsolatra, melynek segítségével személyi számítógép használata nélkül tölthetnek majd le zenét a felhasználók a hordozható lejátszóra. A napilap szerint a Microsoft eszközét egy fejlett kijelzővel szerelik fel, mely várhatóan jobb képminőséget eredményez, mint amire a jelenleg használatos hordozható videólejátszók jelentős része képes.

A New York Times azt is megjegyzi, hogy a Microsoftnál eddig abban hittek, hogy a szoftverüket használó Samsung fejleszti majd ki azt az eszközt, mely megszorongathatja az Apple-t, de a mostani hírek fényében úgy tűnik, jobbnak látják inkább házon belül fejleszteni a nagy riválist.

A cikk arra is kitér, hogy a Microsoft mostani mozgolódása felbőszítheti azokat a gyártócégeket (Samsung, Sony, Creative), melyeket már korábban meggyőztek arról, hogy a Microsoft szoftverét használják médialejátszó eszközeikben. Ugyanis a karácsonyra beígért microsoftos lejátszó várhatóan az említett gyártócégek eszközeinek is komoly konkurenciája lehet.

Ha karácsonykor valóban megjelenik a Microsoft hordozható médialejátszója és online zenebolt-szolgáltatása, várhatóan az Apple-nél sem fognak tétlenkedni. Az sem elképzelhetetlen, hogy az iPod-felhasználók is jól járhatnak a Microsoft támadásával, amennyiben a szoftvercég olcsóbb zeneletöltést kínál majd a felhasználóinak, s ezzel árversenyre kényszeríti a nagy riválist. Persze ehhez még a zeneipari cégeknek és a tévétársaságoknak is lehet egy-két szava.