Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A Microsoft okosabb iPod-riválist fejleszt

2006.07.06. 10:14
Piaci pletykák szerint a Microsoft lekoppintja az Apple modelljét: multimédialejátszóval és online zenebolttal próbálja meg karácsonykor áttéríteni a fogyasztókat.

Az amerikai szoftvercég várhatóan a karácsonyi szezonra időzíti az Apple iPod riválisaként emlegetett hordozható multimédia-lejátszójának piacra dobását, írja a Reuters a fejlesztéshez közel álló forrásokra hivatkozva. A zene- és videólejátszásra is alkalmas eszköz mellett a Microsoft várhatóan lefejleszti saját online zeneboltját is, vagyis az Apple-höz hasonlóan ők is egy iPod-iTunes párosban gondolkodnak.

Szakértők szerint az Apple mp3-lejátszójának sikeréhez nagyban hozzájárult az, hogy az iTunes segítségével egy barátságos és egyszerű környezetet biztosítottak a felhasználók számára, melyben az online zenevásárlás, a saját mp3-ak menedzselése és a zenehallgatás is harmonikusan kapcsolódik össze.

A Microsoft az elmúlt hetekben már a nagy zeneipari és tévés cégeknél puhatolózott, s várhatóan a közeljövőben a hordozható médialejátszó prototípusát is megkapják a zenekiadó vállalatok. A hírek szerint a Microsoft komoly marketing-kampányra készül új eszköze bevezetésekor.

A források szerint a Microsoft az Apple-höz hasonlóan a lejátszó, a szoftver és a zeneletöltő szolgáltatás saját kézben tartását szeretné. Szakértők szerint ez az üzletpolitika is csak akkor lehet sikertörténet 2007-ben, ha a Microsoft még a karácsonyi szezon idején megjelenik az új fejlesztéseivel.

Az iPod jelenleg a digitális médialejátszók piacának több mint felét uralja, és az iTunes bonyolítja a tengerentúli digitális zeneeladások több mint 70 százalékát.

Okosabb mint egy iPod

A Microsoft médialejátszója a New York Times szerint legalább egy szempontból okosabb lesz, mint az Apple iPodja: képes lesz vezeték nélküli internetkapcsolatra, melynek segítségével személyi számítógép használata nélkül tölthetnek majd le zenét a felhasználók a hordozható lejátszóra. A napilap szerint a Microsoft eszközét egy fejlett kijelzővel szerelik fel, mely várhatóan jobb képminőséget eredményez, mint amire a jelenleg használatos hordozható videólejátszók jelentős része képes.

A New York Times azt is megjegyzi, hogy a Microsoftnál eddig abban hittek, hogy a szoftverüket használó Samsung fejleszti majd ki azt az eszközt, mely megszorongathatja az Apple-t, de a mostani hírek fényében úgy tűnik, jobbnak látják inkább házon belül fejleszteni a nagy riválist.

A cikk arra is kitér, hogy a Microsoft mostani mozgolódása felbőszítheti azokat a gyártócégeket (Samsung, Sony, Creative), melyeket már korábban meggyőztek arról, hogy a Microsoft szoftverét használják médialejátszó eszközeikben. Ugyanis a karácsonyra beígért microsoftos lejátszó várhatóan az említett gyártócégek eszközeinek is komoly konkurenciája lehet.

Ha karácsonykor valóban megjelenik a Microsoft hordozható médialejátszója és online zenebolt-szolgáltatása, várhatóan az Apple-nél sem fognak tétlenkedni. Az sem elképzelhetetlen, hogy az iPod-felhasználók is jól járhatnak a Microsoft támadásával, amennyiben a szoftvercég olcsóbb zeneletöltést kínál majd a felhasználóinak, s ezzel árversenyre kényszeríti a nagy riválist. Persze ehhez még a zeneipari cégeknek és a tévétársaságoknak is lehet egy-két szava.  • Vennék
  • Hírek