Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A Napster és a neonácik

2000.12.19. 15:02
Az alsószász alkotmányvédelmi hivatal ismeretei szerint a Napster internetes börze a szélsőjobboldali zeneszámok csereberéjének központi platformjává vált. A digitális zeneforgalmazás okán a Napsterben fantáziát látó Bertelsmann korábban elhatárolódott a jelenségtől, de mostani bejelentésük szerint közvetlenül is fellépnek az uszító tartalmak terjesztésével szemben.
A Bertelsmann médiakonszern élesen elítélte a Napster internetes zenebörzével való visszaéléseket. A szélsőjobboldali, erőszakot dicsőítő szellemi javak csereberéje ellenkezik a rendszerbe belépők által elfogadott felhasználási feltételekkel.

Az alsószász alkotmányvédelmi hivatal szerint ugyanis az utóbbi időben a Napster lett a központi elosztóhelye a Németországban tiltott szélsőjobboldali zenéknek. A hivatal egyik szóvivője a Norddeutsche Rundfunk adásában kijelentette: az online cserebörzén jóformán minden általuk ismert büntetendő nóta felbukkant már. A Napster révén a szélsőjobboldal hívei zavartalanul terjeszthették a gyilkosságra felszólító számokat.

A Bertelsmann eCommerce Group (BeCG), a Napster stratégiai partnere, a lehetőségek keretén belül szorosan együtt fog működni a bűnüldöző hatóságokkal - jelentette ki Andreas Schmidt, a BeCG főnöke.

A cég szóvivője hangsúlyozta, a Napster felhasználói közül mindenki maga dönti el, melyik zeneszámot kínálja fel letöltésre más felhasználóknak a File-Sharing-Network keretein belül. A zenét a Napster hálózatában nem tárolják egy központi számítógépen, hanem a mintegy 40 millió felhasználó gépén marad. A Napster funkciója így nem más, mint az internetszolgáltatóké vagy a postáé: pusztán átviteli platform.  • Vennék
  • Hírek