Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A zene felszabadítói

2000.08.30. 19:54
Az mp3 megöli a zenét, a zenészek megölik az mp3mat, a kiadók megölik zenészeket. A kör bezárult. Az Ogg Vorbis készítői ahelyett, hogy beszállnának az össznépi öldöklésbe, Robin Hoodként igyekeznek megszabadítani az internetes zenét az mp3-formátumot megalkotó Fraunhofer intézet fojtogató licencdíjától. A nyílt forrású fejlesztés zenetömörítési eljárása ingyenes, gyorsabban elkészíthető, kevesebb tárhelyet foglaló, jobb minőségű digitális zenét ígér az mp3-nál.
Bár az mp3 évek óta denevérpisi-patakként mutatja a fényt a szerzői jogdíjbeszedők koromfekete katakombáiban, korántsem olyan szabad formátum, mint amilyennek elsőre látszik. A technológiát a német Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen és a Thomson Multimedia jegyzi, amelyek a beetetési időszak után elkezdték bevasalni a licencdíjakat.

Az Ogg Vorbis projekt célja az mp3-formátum kiváltása egy nyílt forrású, ingyenes hangtömörítési eljárással. Chris Montgomery, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) színeiben kezdett hozzá a Vorbis-codec fejlesztéséhez. Eleinte csak hobbiból készítgette, és csak akkor feküdt neki teljes kapacitással, miután Fraunhoferék bejelentették: az mp3-tömörítő szoftverek után minden egyes interneten sugárzott mp3-fájlért cserébe pénzt kíván szedni.

Az mp3-at sem adják ingyen

Montgomery sajátosan közelíti meg az internetes zeneterjesztés kérdését - rögeszméje, hogy teljesen ingyenes kell lennie. Az mp3 esetében ez konkétan annyira nem jellemző gyakorlat, hogy például a Fraunhofer mp3-kodolás licencdíja évente minimum 15 ezer dollár (a nyereség függvényében), eladott szoftverenként 2,5, hardveres lejátszónként és tömörítőnként fél dollárt kell a vállalatoknak kicsengetniük.

Jelenleg több mint hatvan cég pénzeli az mp3-formátum alkotóit, olyanok, mint a Nullsoft, az emusic.com vagy a RealNetworks. A Fraunhofer intézet azonban úgy gondolta, rejlenek még kiaknázatlan milliók a történetben, ezért úgy döntött, 2001-től bevezeti az internetes mp3-sugárzás után fizetendő díjakat is. Erre minden joga megvan, hiszen hosszú évek munkája fekszik az mp3-ban, ami nyilván nekik sem ment ingyen.

Az új licendíjak azonban várhatóan megsemmisítik az amatőr vagy kevesebb tőkével rendelkező internetes rádiókat, amelyek a RealAudio félelmetes díjai elől az mp3 karjaiba menekültek. Ez az, amit Chris Montgomery és vállalata, a Xiphophorus meg szeretne akadályozni.

Semmi licencdíjat senkinek

Az iCast támogatását élvező Ogg Project nem kevesebbet akar elérni, minthogy az internetes multimédia minden formáját elragadja a nagyvállalatok karmai közül. A Xiph.org attól tart, a multinacionális vállalatok túszul ejtik az internetet. A túszejtők között verseng egymással a RealNetworks, a Windows Media és az MP3, utóbbi azonban vitathatatlanul vezet a hangminőség terén.

GIF helyett PNG
Tavaly augusztusban világméretű kampányt indítottak az internetezők és a szabad szoftver támogatói a GIF formátum ellen. A képformátum lelkét képező LZW tömörítés szabadalmazója, a Unisys ugyanis azzal fenyegette az internetezőket, hogy ötezer dolláros licencdíjat követel minden egyes weboldaltól, amelyen GIF formátumú képek szerepelnek. Az "Égess el minden GIFet" nevű csoport azt javasolta a weboldalak készítőinek, térjenek át a szabadalommal nem védett PNG nevű képformátumra, melyet a böngészőprogramok éppúgy képesek megjeleníteni, mint a JPG és GIF formátumú képeket. A Unisysnek azóta sem sikerült behajtania a licendíjait, de a PNG formátum sem terjedt el, bár a böngészőket felkészítették a kezelésére.
Az Ogg elsőként tehát a vészes sebességgel terjedő mp3 leváltását tűzte ki zászlajára, amit az Ogg Vorbis hangtömörítési eljárással akar végbevinni. Támogatottságát már induláskor sikerült levajazni. Hála az mp3-lejátszók bővíthetőségének, az .ogg kiterjesztésű dalok meghallgathatók Winamp, FreeAmp vagy Sonique lejátszókkal, tömörítésre pedig használható a LAME vagy a BladeEnc is.

A technikai paraméterek szinte megegyeznek az mp3-éval: 44.1 vagy 48.0kHz, 16 bittől felfelé, csatornánként 16-128kbps, fix vagy változó bitrate. Az Ogg Vorbis leírása szerint a hangminőség azonos vagy jobb a megszokott mp3-nál, azonos tömörítési arány mellett. Ez a gyakorlarlatban, a félkész tömörítőszoftverekkel nem egészen igaz.

Zord szerkesztőségi körülmények között nagyjából azonos minőségűnek tűnnek az mp3 és ogg tömörítésű dalok, de egy rendes hangfalon már kihallatszik az mp3 előnye. Ez persze nem meglepő, de ha utánagondolunk, hogy a Franhofer-féle mp3 fejlesztése közel tíz évet vett igénybe, az Ogg projekt teljesítménye igen erős hajrának nevezhető.

Ha minden jól megy, amikorra az mp3-formátum tulajdonosai átkapcsolnak pénzbehajtó üzemmódra, a GNU Public License szerint nyílt forráskóddal készülő ingyenes Vorbis tömörítők és lejátszók ott lesznek, hogy visszavegyenek az internet kolonizációjának sebességéből.