Likvid Ex, az új partidrog

2001.03.19. 17:30
A klubszcéna új slágere a GHB, a gamma-hydroxybutyrate, amelynek hatásmechanizmusa erősen hasonlít az ecstasy-fílingre, bár összetevőit tekintve teljesen különbözik attól, ugyanis egy kémiailag szintetizált szénhidrátváltozatról van szó. A GHB időlegesen gátolja a dopamin agyból való távozását, fokozott dopamin-raktározást idézve elő, emellett stimulálja az agyalapi mirigy növekedési hormon kibocsátását.
A GHB-t a korai '60-as években fejlesztették ki, altatáshoz használatos alternatív szerként, ám számos nem kívánatos hatása miatt nem került széles körű és hosszú távú alkalmazásra. A '80-as években a testépítők körében lett népszerű, illetve az alvászavarokkal küzdők szedték. A '90-es években pedig rekreációs pszichoaktívként terjedt el, ami miatt 2000 márciusában az USA több államában a tiltott anyagok listájára került.

Nevezik G-nek, Likvid E-nek, Gamma-oh-nak, Blue Verve Othernek, Georgia home boynak, Goopnak, EZLaynek. A bevétel után 10-20 perccel kezd beindulni a dolog_Egy 15-30 perces felemás toporgás után, egy kábé 45 perctől másfél óráig tartó intervallumban teljes erővel hat a szer. Az utóhatások kettőtől négy napig érzékelhetőek.

Az alapdózis 1-3 gramm, ha pedig kialakult a tolerancia, 4-5 gramm fejt ki megfelelő hatást. Általában egy gramm porhoz egy mililiter vizet kevernek, persze ez változó, úgyhogy a túladagolások főleg abból adódnak, hogy nem a szokásos mixtúrát fogyasztják a felhasználók.

A népszerűségének az egyik oka az ára. Tíz dollárért hozzá lehet jutni a kilenc adagot tartalmazó, mini samponosflakonszerűségben árult folyadékhoz, ha pedig máris nagyobb tételben gondolkodunk, akkor száz grammra kb. 30-50 dollárt kell szánnunk. A popularitás másik oka az élmény. Az alacsonyabb dózis növeli a relaxaciós képességet, csökkenti az antiszociális hajlamokat, a hangulati ingadozásokat, enyhén becsípettnek érzi magát az ember. A több, jobb: emelve az adagot, kellemes hangulatba kerül a használó, érzékenyebbé és fogékonyabbá válik a zene iránt, megnövekszik a tánckedve és beszédingere támad. Persze ehhez társul a szédülés, látászavar, émelygés, tántorgás és kásás beszéd. A GHB - túladagolás tudatvesztéshez, rángatózáshoz, légzészavarhoz, kómaszerű állapothoz vezethet.

A GHB okozhat addikciót, az elvonási tünetekkel küszködőknél alvászavart, tériszonyszerű szédülést, mellkasi fájdalmakat figyeltek meg, és a szokásos vágyakozást a szer megszerzése iránt. A leszokás után azonban könnyebb tisztán maradni, a visszaszokás annyira nem kézenfekvő.

Altató hatását amphetaminokkal, főleg spurival semlegesítik, így nagyon vidám, felspannolt, extatikus állapotot lehet előidézni. Alkohollal tilos keverni, ugyanis a kombináció kis mennyiségű GHB esetén is túladagolásszerű tüneteket idézhet elő. A folyékony anyagot általába kékre szokták színezni, nehogy összetévesszék a vízzel az öntudatlan partizók.

A GHB kezelése a jogi terrénumon meglehetősen változó, az USA-ban sem egységes a helyzet, ugyanis nem mindegyik államban minősül drognak. Finnországban gyógyszerként regisztrálják, viszont megfelelő papírok nélküli eladása és vásárlása bűncselekmény. Dél-Amerikában abszolút tiltási listára került, szemben például Japánnal.

Mint azt Mikóné dr. Hideg Zsuzsanna, az Igazságügyi Toxikológiai Intézet szakértője lapunk érdeklődésére elmondta, az intézet praxisában egyelőre nem találkoztak ezzel az anyaggal, és a magyar kábítószerlistán sem szerepel.  • Tippek
  • Bankszámla