Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Perrel fenyegetik a shiftes CD-törőt

2003.10.10. 17:11
Három nappal azután, hogy Alex Halderman weblapján közzétette, hogyan lehet kijátszani egyetlen gombnyomással a SunnComm Technologies CD-másolásvédelmi rendszerét, a cég bejelentette, hogy beperli a princetoni diákot. Egyes információk szerint a SunComm elnöke még aznap este visszakozott.
Halderman módszere meglehetősen egyszerű: mivel a MediaMax CD-3 másolásvédelmi szoftver automatikusan töltődik be a Windows-alapú számítógépeken a CD behelyezésekor, elegendő ilyenkor lenyomva tartani a Shift gombot, ami megakadályozza a program automatikus futtatását.

Szerzői jogot sértett?

A módszert Halderman az első ilyen védelemmel megjelent lemezen, Anthony Hamilton Comin' From Where I'm From című albumán próbálta ki. A diák egyébként komputertudományból készül doktorálni, és korábban már foglalkozott másolásvédelmi eljárásokkal. Halderman egy másik módszert is ismertetett a védelelem feltörésére: a SunnComm-féle szoftver egy driver leállításával is kiiktatható.

A SunnComm szerint ez utóbbi információ nyilvánosságra hozásával Halderman megsértette az amerikai számítógépes szerzői jogi törvényt, a Digital Millennium Copyright Actet (DMCA), ezért a cég pert indít a diák ellen.

Szabadságharcos professzor

Halderman princetoni oktatója egyébként az az Ed Felten, aki már egyszer beperelte az amerikai lemezkiadók szövetségét (Recording Industry Association of America, RIAA) a DMCA alkotmányosságát tesztelendő.

A RIAA később azzal fenyegetőzött - éppen a DMCA-ra hivatkozva -, hogy bepereli Feltent és munkatársait, akik meg akartak jelentetni egy írást, melyben az iparág egyik biztonsági elképzelésének hibáit hozták volna nyilvánosságra. Ezt a pert végül ejtették.

Amúgy jó

A SunnComm saját bejelentése szerint tízmillió dollárt veszített a piaci értékéből, mióta Halderman megjelentette az írását. A cég másolásvédelmi rendszerét ettől a hibától eltekintve jónak tartják a hozzáértők: a CD-ken például olyan tömörített számok is megtalálhatóak, amelyek számítógépre, hordozható zenelejátszókra vagy CD-re is átmásolhatók. Ezek a fájlok mindössze abban különböznek a hagyományos MP3 fájloktól, hogy csak korlátozott számú másolat készíthető róluk és néhány hordozható eszköz nem játssza le őket.

A lemezkiadók elsősorban azért érdeklődnek az előre elkészített tömörítések iránt, mert így a vásárlók nem panaszkodhatnak, hogy a másolásvédett CD-nem tudják lejátszani a számítógépükön.

Mégsem perelnek?

Peter Jacob, a Suncomm elnöke a Daily Princetonian című egyetemi újságnak adott interjújában csütörtökön este úgy nyilatkozott, hogy mégsem perelik be Haldermant, mivel a nekik okozott kár ezzel már úgysem csökkenne, ráadásul a kutatók ezután kétszer is meggondolnák, mivel kezdenek el foglalkozni, és ez hosszú távon az iparágnak sem válna a javára.