Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Adataikért aggódnak az iWiW-felhasználók

2006.04.29. 19:12
A T-Online tulajdonába került közösségépítő szájt fenntartja magának a jogot, hogy önkényesen változtasson adatkezelési elvein. Ez régen is így volt, de kiben bízhat az ember? A cég azt állítja, tartja a "jó irányt".

Az iWiW több felhasználóját felháborította hogy a legnépszerűbb magyar közösségi szájtot megvásárolta a T-Online (Magyar Telekom, T-Com).

A mintegy 640 ezer felhasználó közül többen amiatt aggódnak, hogy a szájt által tárolt személyes adataik a T-Online tulajdonába kerülve ellenőrizetlenül kerülnek felhasználására, továbbadásra, illetve többen azt is sérelmezik, hogy a tulajdonosváltás hirtelen, bármiféle értesítés nélkül történt meg.

A felhasználók aggályait megalapozza az is, hogy az oldal a személyes adatok kezeléséről legalábbis rendhagyó módon rendelkezik: fenntartja magának a jogot, hogy adatkezelési elveit bármikor, önkényesen, a felhasználók közvetlen értesítése nélkül megváltoztassa.

A júzerek félelmei azért is tekinthetők jogosnak, mivel az iWiW nemcsak a hagyományos értelemben vett személyes adatokat tárolja (teljes név, email, nicknév) és publikussá teszi, hanem a felhasználók egymás közt kialakított kapcsolatáról is tárol adatokat.

Az Orkut nem önkényeskedhet

Az adatvédelmi elvek sajátos értelmezésére egy régi, azóta már kiszállt iWiW-felhasználó, Gyenis Balázs hívta fel a figyelmet. Gyenis több levelet is írt idén februárban az akkor még független cégként működő internetes vállalkozásnak (iWiW Kft.).

"Fenntartjuk a jogot, hogy az iWiW szolgáltatást minden külön értesítés nélkül bármely okból módosítsuk vagy megszüntessük, és ezzel sem Ön, sem bármely egyéb tag felé felelősséggel nem tartozunk. Ön ezennel hozzájárul, hogy az Általános Szerződéses Feltételeket vagy a Titoktartási Nyilatkozatot a saját mérlegelésünk alapján egyoldalúan megváltoztassuk, azzal, hogy módosított feltételeket az iWiW web oldalon megjelenítjük" - áll az "Általános Szerződéses Feltételek" oldalán.

Gyenis példaként hozza fel a Google közösségépító szolgáltatását, az Orkutot, ahol - a többi konkurenciához hasonlóan - az "általános feltételek" (Terms of Use) és az "adatvédelmi elvek" (Privacy Policy, az iWiW-nél: Titoktartási Nyilatkozat) élesen elválnak egymástól.

Míg az előbbinél a cég azt deklarálja, hogy jogában áll egyoldalúan megváltoztatni szolgáltatása minőségét, az adatvédelmi elvekben - éppen a személyes adatok különlegessége miatt - a kétoldalú viszonyra törekednek.

Magyarul: azért senki nem perelheti az Orkutot, ha lecseréli fórumát, és egy újat rak fel, de azt már nem teheti meg a felhasználók értesítése és beleegyezése nélkül, hogy az új fórumban a nicknév mellett a felhasználó teljes nevét is publikussá teszi a hozzászólásokban.

Összevetésként idézünk az Orkut adatvédelmi elveiből: "Ezen elveink alapján az ön aktív beleegyezése nélkül nem korlátozzuk jogait [...] Adatvédelmi elveink megváltozásának minden egyes verzióján feltüntetjük érvényességének dátumát, archívumunkban megtalálhatja a korábban hatályos változatokat is."

Történt már visszaélés

Az iWiW történetében előfordult már, hogy önkényesen változtattak a személyes adatok kezelésén. Gyenis példaként a WIW-ből iWiW-vé internacionalizálódó, verzióváltást hozza fel, amikor hirtelen, előzetes értesítés nélkül elérhetővé vált a felhasználó legutolsó bejelentkezésének dátuma, ismerőseinek köre, illetve a felhasználók összes addigi fórumos hozzászólása.

Arra is volt már példa a WIW történetében, hogy egy felhasználó rútul kihasználta az ismerősi kör hozzáférhetőségét. Az év elején történt, hogy egy fiút annyira kiborított egy lánnyal való szakítás, hogy bosszúból a lány összes ismerősének elküldte kapcsolatuk legintimebb, a lányt meztelenül ábrázoló fényképeit trágár mocskolódó üzenetekkel együtt.

Gyenis néhány hónapja már csak kívülről követi nyomon egykor kedvelt közözsségi szórakozóhelyének sorsát, és bár felhasználóként a kezdetektől nyomon követte az iWiW fejlődését, februárban a levélváltás után töröltette magát a rendszerből.

Vagy mégsem? "A rendszer nem törölte az összes, kapcsolataimra vonatkozó információt. Az általam meghívott emberek adatlapjai alapján ismerettségi köröm egy jó része továbbra is rekonstruálható" - írja Gyenis., aki kérdést is intézett a T-Online-hoz: felhasználói profiljának törlése után tárolja-e még a cég az adatait (Gyenis szerint hiába törölték, ismerősi köre alapján még mindig beazonosítható).

Kiben bízhat a júzer?

A T-Online részéről a szóvivőt, Sólyom Balázst sikerült elérnünk, aki elmondta, "a T-Online jó irányba viszi iWiW-et, és kizárólag a technikai háttér fejlesztésében gondolkodik, tehát gyorsabb és kényelmesebb lesz a szolgáltatás".

Sólyom elmondása szerint a cég nem él vissza a felhasználók adataival, nem adja át őket harmadik személynek.

Kérdés persze, hogy miben lehet biztosabb az ember: egy cég szavahihetőségében vagy pontos, korrekt, a magyar jogszabályoknak és ombudsmani állásfoglalásoknak megfelelő adatvédelmi elvekben.