Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,52 Ft
7 °C
31 °C

Elindult az új WiW

2005.10.28. 10:30
Elindult Magyarország legnagyobb online szociális hálója, a Who is who új változata. Az iWiW október 26-án este nyolckor nyitott, a magyaron kívül tizenöt nyelven érhető el, a készítők megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy "lokális kisközösségek, globális hálózatát" hozza létre.

A Who is who történetének legtöbb oldalletöltését generálta az iWiW október 26-i indulása. Az új online hálózat a kisebb, helyi közösségekre épít, a lokális csoportok (városok) szerveződnek nagyobb, világszintű hálózatba. Budapest város közösségében jelenleg tizenháromezer, New Yorkban 129, Bankokban egy tag van, Kínában pedig egyelőre egy sincs.

"Az ismeretségi háló nyelvtől és helytől független, ezzel kapcsolatos a legfontosabb változás, hogy a szájt most már 16 nyelven elérhető. A magyar és a nagy világnyelvek mellett a szomszédos országok nyelvére is lefordíttattuk az iWiW-et, de további nyelveket is fel szeretnénk venni. A régió nyelveit azért vettük be, mert úgy gondoltuk, hogy a közösség leginkább ebbe az irányba fejlődhet" - mondta az Indexnek Cseh Gábor, az iWiW projektvezetője. A felhasználó az alapértelmezettnek megadott város topikjait és apróhirdetéseit látja a fórumban, de a kedvencek közé más városokat is felvehet. Utóbbi esetben a fórumoldalon az aktuális városon kívül az összes kedvenc város topiklistáját is eléri.

Nem vesztek el a levelek

Az Index gyorstesztjében a fénykép-, a térkép és a random 'kit ismerhetek'-funkció hódított. Egy neve elhallgatását kérő, kissé paranoid kolléganő aggályosnak nevezte, hogy visszakereshetőek két-három évvel ezelőtti topikos hozzászólásai, amiket utólag visszaolvasva kínosnak ítélt. Gondot okozott a régi levelek felfedezése is, valaki kifogásolta, hogy szerelmes leveleinek nyoma veszett, utóbb kiderült, csak az új felület zavarta meg. Az iWiW címlapjának jobb felső sarkában található WiW.hu Mail-gombra kattintva az összes levél elérhető.

"Az adatbáziskezelés és a megjelenítés is új, mindenben a legújabb technológiákat használjuk" - mondja az iWiW projektvezetője. Minden alkalmazás megújult, a térbeli szociometriát ábrázoló térkép részletesebb az eddiginél, mostantól fényképeket is fel lehet tölteni, így nagyobb az esély, hogy felismerjük a ránk kattintó, de névre ismeretlennek tűnő tagokat. Az ismerősök köre csoportosítható: család, munkatársak, haverok, iskolatársak és a kitaszítottak számára egy 'csoporton kívüliek' alcsoportra. A korábbinál sokkal részletesebb az adatlap, ugyanakkor dönthet a júzer, hogy mindenkinek elérhetővé teszi-e például a mobilszámát, vagy csak ismerősei számára.

Elvileg kivédhető a spam

Az iWiW a többi kereskedelmi weboldalhoz hasonlóan reklámokból tartja fenn magát. Cseh Gábor elmondta, technikailag mindent megtesznek azért, hogy a nyilvános profilt és a felhasználók részletes önpozícionálását ne használják ki a spammerek. Az iWiW-tag is tehet a spammer ellen: egyrészt megválaszthatja, hogy milyen adatot hoz magáról nyilvánosságra, másrészt ha mégis kéretlen levéllel bombázná valaki, kiszűrheti a spammer emailcímét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás