Önfenntartóvá tennék a kapcsolati hálót

2003.07.10. 17:57
Az első magyar szociometrikus közösségi oldal, a WiW eddig maximálisan felhasználóbarát és veszteséges volt. Az üzemeltetők jelenleg azon dolgoznak, hogy a szolgáltatás eltartsa magát.
Független konzultingok elemzései szerint a WiW tavaly áprilisi indulását követően az utóbbi évek legjelentősebb fejleményévé vált a magyar interneten. A szociális kapcsolatok modellezésén és annak praktikus kihasználásán alapuló szolgáltatás fokozatosan a legmasszívabb internetes közösséggé nőtte ki magát. A tudományos kísérletként induló rendszert a Ráckert népszerű és balladai szórakozóhely közösségi kapcsolatfelhőjére fokozódó rátával ragadó meghívottak a Budapest-Világ kortárs társasági élet különös hangulatú lenyomatává (bocs) változtatták.

Egyre nő, egyre drágább

WiW háttérkép részlet
Így néznek ki
A WiW üzleti modelljében kezdetben nem szerepelt hirdetési felület vagy adatok értékesítése, bevételeik minimálisak voltak. A taglétszám tartós növekedési pályája miatt azonban a rendszer üzemeltetése és karbantartása egyre több munkát igényel. A veszteséget eddig a tulajdonosok, - Várady Zsolt, Szabó Márton, és a Virgo Systems - akik eddig állták a veszteséget, most azt szeretnék, hogy az oldal hamarosan maga termelje meg fenntartása költségeit.

Az értékes ki-kit-ismer adatbázis sorsa sokakat izgat, és vannak olyanok, akik adatféltésből léptek ki a rendszerből. Az Index Gyorskiderítő Szakosztálya ezért a lehető leggyorsabban az adatbázissal kapcsolatos elképzeléseket derítette ki.

"Az adatbázist nem adjuk el soha - szögezi le Szabó Márton - Igaz, hogy [a WiW] profitorientáltabb lesz. Muszáj önfenntartóvá válnia."

Fontos a jó hangulat

A közösségi területre végül tehát mégis beteszi a selymesre borotvált lábát a marketing. "Nem lesznek bannerek, a felület nem fog elkommercializálódni" - jelzi Szabó. "Fontos a jó hangulat" - magyarázza. Elképzeléseik szerint a népszerűsítést nem hirdetések végzik, hanem szolgáltatás jellegűen kapcsolják össze a kínálatot a kereslettel, például bemutatnak egy potenciális utazási helyszínt. A közösséget emellett jelenleg kutatók kutatják, hogy kiderüljön milyen emberek a WiW-esek.

Időnkénti leállásokkal a WiW látogatóit eddig három szerver szolgálta ki. Az új es egyben negyedik szerver a "Gépház" szerint tartós megoldás lesz, a fokozódó igénybevételből következő problémákra.  • Tippek
  • Hírek