Segítség, az erománok elfoglalták eMagyarországot!

2009.02.09. 20:04
Ha szeretnék tudni, milyen lenne az a Magyarország, amit mi magunk álmodunk magunknak, látogassanak el az eRepublik nevű szocioszimulátorba. Éljenek román megszállás alatt, és dolgozzanak egy lengyel kohóban éhbérért. Vagy alapítsanak pártot, médiabirodalmat, majd koronáztassák magukat királlyá.

Üdvözlöm önöket. A Románia által megszállt Budapestről jelentkezem. Pozitív fejleményről sajnos nem tudok beszámolni. Magyarország a Dunántúl északnyugati sarkába szorult, és a helyzet az elmúlt ezer évben talán egyszer sem volt ilyen reménytelen. Technikai okok miatt tűzszünet van ugyan érvényben, és a sorsdöntő szegedi csatát fel kellett függeszteni, de a szomorú tény szomorú tény marad: a román-magyar viszály robbantotta ki az első világháborút, amely egyes történészek szerint máig nem ért véget, bár közben már a második is kitört.

A magyarországi ellenállás a föld alatt tevékenykedik, miközben a legutóbbi népszavazás eredményei szerint a legtöbben, pontosan a lakosság 35 százaléka a Quicksilver-féle béketervet támogatja, amely kifizettetné Romániával a régiók ellenálló mozgalmának költségeit, és jelentős összeget követelne a tűzszünet megsértéséért.

Jó hogy az egész csak játék, és ez az ország nem Magyarország, csak eMagyarország. De tegyék a gyomrukra a kezüket: ugye összeszorul, ha vetnek egy pillantást a térképre?

Árnyékkormány, árnyékkirály, árnyékvilág

És hogy keveredtem a román iga alatt nyögő Budapestre? Beléptem az eRepublikra. Az eRepublik két román fejlesztő találmánya (ennek már eddig is volt, és később is lesz jelentősége), úgynevezett szociostratégiai játék, ahol virtuális országok virtuális polgárai tevékenykednek, politizálnak, pártoskodnak és háborúskodnak már több mint egy éve. A legtöbben, 11 000-en az eamerikaiak vannak, aztán jönnek az erománok (6930, ennek is lesz még jelentősége) az eindonézek (5150) az ebritek (4661) és az espanyolok (4042). Emagyarból 1200 van, nagyjából annyi, mint efranciából és eausztrálból, létszámunkat tekintve tehát nem állunk rosszul, a populációs rangsorban 40-ből a 18-ak vagyunk.

coa hun

eMagyarország államformája köztársaság. eMagyarország demokratikus úton megszavazott címere meglepően hasonlít arra, amilyen Magyarországnak volt 1938-ban (jobbról-balról angyal tartja), csak ezt egy bizonyos Francis Hunyadi készítette. eMagyarország himnuszát Kölcsey Ferenc jegyzi, úgy kezdődik, hogy "Isten, áldd meg a magyart", biztos ismerik.

Történelmi érdekesség: az eRepublik fennállása alatt máig mi vagyunk az egyetlen ország, amelynek sikerült kibuliznia, hogy királyság lehessen – annak ellenére, hogy a rendszer ezt alaphelyzetben nem is támogatja. Mint az bizonyára köztudott, tavaly júliusban a rojalista Corvin Párt nyomására eMagyarország királyává koronázták I. Kárpáthy Antalt, aki azonban csak két hetet töltött a trónon, mert augusztusban megbukott: újra kikiáltották a köztársaságot. Már ahogy az ilyenkor lenni szokott, I. Kárpáthy ismeretlen helyre távozott.

Rövid, de annál vérzivatarosabb történelme során eMagyarországnak két másik rekordot is sikerült felállítania: a magyarok és románok között dúló debreceni csata a legvéresebb ütközetként vonult be az eRepublik történetébe, a szegedi pedig a leghosszabbként. Az utóbbi elméletileg ma is tart, mivel az adminisztrátorok a csata kellős közepén egy szoftverhiba miatt felfüggesztették a háborúért felelős modell működését.

További érdekességek, mérföldkövek eMagyarország történelméből

 • 2008. április 30. - Elindult Magyarország hivatalos Skype chatje
 • 2008. május 10. Pártelnöki választás az eddigi legnagyobb választási csalással
 • 2008. május 14. - Magyarország csatlakozik a Mediterrán Unió nevű katonai szervezethez
 • 2008. június 19. - Nyitra kivételével az egész Felvidék magyar kézen
 • 2008. június 23. - A cseh-magyar háború - az eRepublik addigi leghosszabb háborúja - békeszerződéssel zárul
 • 2008. Július 28. - A kongresszus megszavazza a királyságot, Magyarország az eRepublik első királysága
 • 2008. augusztus 30. - Budapest megvédése; a debreceni csata, amely az eRepublik történetének legvéresebb harca, magyar győzelemmel zárul, jóllehet a háború modul végleg elromlik, új frontokat nyit magától és képtelen megállapítani a pontszámokat
 • 2008. szeptember 5. - Létrejön a Mi Magunk Mozgalom, amely a határon túli magyarság érdekeit igyekszik képviselni. Egy nappal később megjelenik az első cikk a szervezet újságjában, a Büszke Hazafiban, ami később a legolvasottabb Romániai magyar sajtótermék lesz
 • 2008. október 7. - Kormányválság. Lemond Rommel Erwin, eMagyarország miniszterelnöke, és Tóth Tamás gazdasági miniszter. Többen pipec007 távozását követelik megnyilatkozásainak stílusa miatt

Forrás: eMagyarország történelme

Íme az elnök

Akkor most ismerkedjenek meg eMagyarország elnökével. Quicksilvernek hívják, 40 éves, nő, korábban külügyminiszter volt, és péntek óta vezeti az országot, miután 53 százalékos többséggel, a Polgári Platform, saját pártja, a KARD és a Szolidaritás Párt támogatásával győzött az elnökválasztási küzdelemben Shaok (43,9 %, Magyar Hazafiak Pártja) és hatasu (3,1%, Magyar Kommunista Párt) előtt.

"Aktívnak, agilisnak kell lenni, és mindenben bele kell ütnie az embernek az orrát" – mondja Quicksilver, aki két és fél hónapja még azt sem tudta, mi az az eRepublik, aztán azon vette észre magát, hogy ő a külügyminiszter. Nevéhez fűződik a híres Quicksilver-féle békeszerződés, többek között, illetve a Legendárium című in-game újság, amely 500 olvasójával a legnépszerűbb magyar nyelvű kiadvány az eRepublikon. Most meg már ugye elnök. Napi 3-4 órát tölt a játékkal; kampány idején értelemszerűen többet.

Az elnök szerint eMagyarország egyik legnagyobb problémája a jobboldali túlsúly, amit szeretne valahogy helyrebillenteni. "A jobboldali eltolódás oka az, hogy a játékban Románia a legnagyobb ellenfelünk, és mivel az előző háborúban elfoglalta Magyarország területeinek jó részét, ezzel a marketinggel eddig főleg a jobboldali portálokon próbáltak toborozni közülünk sokan."

A legutóbbi kongresszusi választások eredménye azt mutatja, hogy a középbalos-libertárius (!) Szolidaritás Párt ugyanúgy 38%-ot ért el, mint az öndefiníciója szerint szélsőjobbos, autoritáriánus Magyar Hazafiak Pártja. A választók további 11%-a szintén jobbos Nemzeti Honvédő Pártra, illetve 5% a logója alapján Fidesz-imitátor Polgári Platformra, míg a konzervatív-anarchista KARD (logóján két kard mellett egy gordiuszi csomóval) is csak 5%-ot szerzett. Quicksilver azonban ügyes manőverezéssel saját pártja, a KARD mellett a Szolidaritás és a polgáriak támogatását is megszerezte a péntek reggel véget ért elnökválasztási küzdelemben.

"Ez így egy center-bal koalíció lett, amivel már láthatóan fel tudtuk venni a versenyt az MHP-vel" – elemzi az eseményeket az új elnök. "Végig szoros volt a verseny, max. 20-25 szavazat különbséggel, de végig vezettem is. Azaz igencsak izgalmas volt végigkövetni."

Mindennapok a megszállt eMagyarországon

A megszállott területekre úgy kerültem, hogy a regisztrációkor kiválasztottam az országot (Magyarország), ezen belül a régiót (Közép-Magyarország), és mit ad isten, máris román fennhatóság alatt találtam magamat: román a zászló, román a fizetőeszköz, román a hivatalos nyelv, az elnökömet meg dsalageanunak hívják – egyébként az ő nevéhez is fűződik a béketerv, amit azonban a vonatkozó népszavazás szerint a magyarok csupán 3%-a támogat. Nézem a térképet, mondom ennek fele se tréfa, sárga az egész.

Azonnal döntök: elköltözöm Budapestről, irány az utolsó bástya, az ellenállás fészke, Észak-Dunántúl. De költözni csak repülőjeggyel lehet, az pénzbe kerül, pénzem meg nincs. Megyek állást keresni. Nulla tapasztalattal felvesznek éhbérért a Polish Iron nevű, lengyel tulajdonú vas- és acélipari kombinátba. A munka abból áll, hogy műveltségi, közéleti kérdésekre kell válaszolnom. Román tárgykörben, természetesen.

Románia melyik tájegysége híres kolostorairól? Mittomén. Hogy hívják a román parlament két kamaráját? Mittomén. Milyen nyersanyagból bányásszák a legtöbbet Romániában? Mittomén. Frusztráló egy meló.

Közben Quicksilver, akkor még külügyminiszter, megszán, és küld két repülőjegyet. Miért kettőt? Mivel háborúban állunk, először egy semleges országba kell elutaznom, és csak utána utazhatok Budapestről a Dunántúlra. Az utazáshoz viszont tapasztalati pont kellene, az meg nincs elég. Maradok a megszállt Budapesten. Mondom magamban, majd belülről bomlasztok.

Közben kirúgnak az állásomból, kereshetek újat. Örömmel jelentem, hogy most a digitálisfa-feldolgozásra szakosodott DigitalWood Co. boldog alkalmazottja vagyok, napi 2 lejes fizetéssel. Ja, és azt mondtam, hogy ha nem eszem, éhen halok, és annyi?

A háborút meg is kell nyerni

A magyar elnök szerint függőséget okoz a játék, és most már értem is, hogy miért. Ahhoz, hogy szavazhassak, beléphessek egy pártba, tisztséget vállaljak, karriert csináljak vagy egyszerűen csak meggazdagodjak, sok idő kell, sok kattintás és sok smúzolás. És bár az eRepublik alapvetően ingyen van, az ember annyi pénzt költ rá, amennyit nem szégyell. Nyolcvan játékbeli aranyat például 60 euróért lehet vásárolni, és az még mindig nem elég egy függetlenségi háború elindításához, mert az 88 aranyba kerül. Kérdezem az elnököt, nem pénzkérdés-e a függetlenség, már ha ilyen drága az ellenállás. Különös tekintettel arra, hogy a magyar államkincstárban jelenleg pontosan 81,08 arany van.

"Nem elég háborút indítani, azt meg is kell nyerni" - mondja a bölcs Quicksilver. Az elnök szerint a játékon érződik az erős román befolyás, ami nemcsak a felhasználók számában, hanem egyéb kedvezményekben is megmutatkozik - valószínűleg ennek tudható be, hogy az eRepublik világtérképének jelentős része, főleg a Dunától keletre román fennhatóság alatt áll. Persze a számbeli fölény is számít: "A szegedi csata reggelén 103 magyar sorakozott fel 274 románnal szemben" - vázolja az erőviszonyokat az elnök. "Persze hétfő délelőtt 11-kor volt, sokan dolgoztak."

Gondoltam, ha már baloldaliakra van szüksége az elnöknek, belépek a Magyar Kommunista Pártba, de sajnos még a párttagsághoz is kicsi vagyok. Nincs mit tennem, menedékjogért folyamodom Pakisztánba, és átköltözöm. Ők csak 303-an vannak, úgyhogy ha jól csinálom, két hét alatt elnök lehet belőlem. És akkor létrehozom a magyar-pakisztáni tengelyt. És akkor hadat üzenek Romániának. • Tippek
 • Biztosítás