Mit ért a Google a magyar politikából?

2009.03.26. 17:22
Magyarul is működik a Google legújabb szolgáltatása, a szemantikus kereső, amely megpróbálja értelmezni és kontextusban elhelyezni a kereséshez kapcsolódó kifejezéseket. De mihez kezd az aktuálpolitikával?

Szerdán új szolgáltatással bővült a Google: bevezette a szemantikus keresést, vagyis mostantól megpróbálja értelmezni is, amit kérdeznek tőle, és annak megfelelő találatokat igyekszik megjeleníteni. Elméletben a lépés több egy új szolgáltatás bevezetésénél, és akár paradigmaváltást is jelezhetne, mert a szemantikus web lényege, hogy a számítógép megérti és kontextusba helyezi, amit a felhasználó akar tőle, ahelyett, hogy egyszerű karaktersorozatokat keresne a zűrzavarban, mint ahogy most teszi.

De hogy a Google nem integrálta teljesen a szemantikus kereső találatait (azok külön, az egyes oldalak alján jelennek meg), egyúttal azt is jelzi, hogy nem bízik még teljesen az új technikában, és ebben valószínűleg igaza van. Az Orion nevű cég három évvel ezelőtti megvásárlásával szerzett technológia ugyanis egyelőre nem tudja felváltani a létező, nagyjából megbízhatóan működő algoritmusokat, így inkább tekinthető apró figyelmességnek, mint forradalmi újításnak.

A Google kedvenc példája, amelyet a cég nyomán mindenki orrba-szájba idéz, a "principles of physics" (a fizika alaptörvényei) kifejezés, amelyhez a szemantikus motor olyan kapcsolódó kereséseket ajánl, mint a relativitás, a kémia vagy a kvantummechanika alapjai. Ez így nagyszerű, de mi a helyzet mindenkori tesztalanyunkkal, Jenna Jamesonnal? Róla mindenkinek a pornó jut az eszébe, a szemantikus Google-nek viszont nem: a Jenna körüli szemantikus felhőbe mindössze két férfipartnere, a jugoszláv származású Jay Grdina és a félig mexikói harcművész, Tito Ortiz tartozik bele a művésznő MySpace-oldalán és a róla szóló Wikipedia-szócikken kívül.

Aktuálpolitika a Google szerint

Kellemes meglepetés, hogy a Google magyar keresési terminusokhoz is ajánl szemantikailag kapcsolódó elemeket, úgyhogy lássuk, hogyan kontextualizálja a kereső a mai magyar politikát.

Mi tagadás, egyéni módon. Gyurcsányról semmi más nem jut az eszébe, mint Orbán; az MSZP-ről az SZDSZ és Gyurcsány, a választásról elsőre az országos választási iroda, másodjára az időközi választás, harmadjára meg a választási bizottság.

Dávid Ibolyára semmi, Dávidra viszont Dávid Ibolya - Dávid király, Dareiosz és Kheopsz mellett , ami kifejezetten pszichedelikus szemantikai felhő, ha belegondolunk.

Glatzra semmi, Surányira Endre és György, ebben a sorrendben. Bokrosra semmi, Bokros Lajosra is semmi. Vértesre Vértes Hotel és Vértes Center. Puch Lászlóra semmi, puchra motor és kerékpár.

Sólyomra László, kerékpár, vándor- és kerecsen-.

Jobbikra Magyar Gárda, Hunhir, Bombagyár, Morvai Krisztina, Magyar Hírlap, Vona Gábor.

Fideszre Fidesz-tagok, MSZP, SZDSZ és Magyar Hírlap.

SZDSZ-re MSZP és Fidesz.

Cigányra cigány videók, cigányzene, cigányok, Magyar Gárda.

Buzira semmi. Homokosra tengerpart. Zsidóra nevek, fesztivál, ünnepek. Toleranciára semmi.

Orbánra semmi. Viktorra semmi. Orbán Viktorra semmi.

Gazdaságra Napi Gazdaság, deviza. Oktatásra tanfolyamok, közoktatás, nyelvoktatás. Egészségre fogalma, életmód, wellness.

Válságra semmi.

Reformra reform zsírégető.  • Tippek
  • Lakáshitel