Ilona
17 °C
32 °C

Cenzúraszoftver kerül minden kínai pécébe

2009.06.11. 10:50 Módosítva: 2009-06-11 10:57:03
Július elsejétől csak olyan pécét lehet eladni Kínában, amin fut a kormányzati internetcenzúrázó szoftver. A nagy nyugati gyártók behódolnak a kormány akaratának.

Egy hónapig sikerült titokban tartani a kínai pécégyártóknak a kormánytól kapott utasítást, hogy minden egyes számítógépbe, amit az országban eladnak, előre telepíteni kell az államilag kifejlesztett szűrőszoftvert. A Zöld gátnak nevezett szűrő elvileg az ifjúságot hivatott megvédeni a pornográf tartalmaktól, de a gyakorlatban valószínűleg a Kínai Nagy Tűzfalnak becézett online szűrőrendszerhez kapcsolódik, ami a kormánynak nem tetsző politikai és vallási témájú oldalakat, blogokat blokkolja a kínai felhasználók elől.

A Zöld gát rendelkezik egy beépített, és önmagát a kormányzati szerverekről folyton frissítő feketelistával, ami a blokkolandó oldalak címeit tartalmazza, plusz egy olyan szoftvert, ami nyelvi elemző és képfelismerő algoritmussal minden egyes meglátogatott oldalt átvizsgál, és ha olyasmit talál, ami szerinte nem a becsületes kínai állampolgár szemeinek való, kíméletlenül letiltja.

A gyártóknak július elsejéig van idejük a gépeikre telepíteni a rendszert, ami a híradások szerint csak Windows alatt működik, viszont olyan mélyre eszi be magát az operációs rendszerbe, hogy komoly hekkertudás kell majd a kikapcsolásához.

A kínai piacon a legnagyobb részesedéssel bíró nyugati pécégyártó, a Hewlett-Packard szóvivője annyival kommentálta a Wall Street Journal kérdésére a hírt, hogy „együttműködnek a hatóságokkal, annak érdekében, hogy a felhasználók a számára a lehető legteljesebb szolgáltatást tudják nyújtani, ami nem sérti meg a helyi szabályozásokat". Ez szóvivőnyelvről magyarra fordítva annyit tesz, hogy eleget tesznek a kormány kérésének, hogy cserébe megtarthassák az óriási kínai piacot.