Elindult a Pirate Bay láthatatlanná tevő szolgáltatása

2009.06.18. 09:15 Módosítva: 2009.06.18. 09:19
180 ezren jelentkeztek az Ipredator rendszer végső tesztelésére. A szolgáltatással a Pirate Bay a fájlcserélőtörvény elől rejti el a saját felhasználóit, havi 5 euróért cserébe.

Csaknem három hónappal a bejelentése után elindult a világ legnagyobb, és a hónapok óta húzódó per miatt legismertebb bittorrent-oldalán a láthatatlanná tevő szolgáltatás. Az Ipredator (a svéd fájlcseretörvény, az IPRED, illetve az angol predator, azaz ragadozó szóból hozták össze a nevet) a felhasználók adatforgalmát külső szervereken vezeti át, ami semmilyen adatot nem őriz meg. Így a fájlcserélők azonosítása ip-cím alapján nem lehetséges, mert minden ilyen kísérlet az Ipredator szerverének címét adja vissza. Ráadásul az adatfolyam titkosított is, ezért abban sem lehet biztos a külső megfigyelő, hogy valóban jogsértő fájlcsere adatforgalmát látja-e.

A szolgáltatás most hivatalosan elért a béta fázisba, vagyis a tesztelők eddigi szűk körébe mostantól bárki bekerülhet. Eddik 180 ezren jelentkeztek, ami sokkal több, mint amennyire a kalózok számítottak. Egyelőre 3000 tesztert engedtek be a rendszerbe, a többieknek szép lassan, egy hónap alatt küldik ki az elérési kódokat. Ha az Ipredatort véglegesnek ítélik a fejlesztők, a használata havi 5 euróba fog kerülni. Hogy ebből mennyi megy el a rendszert kiszolgáló szerverek és sávszélesség fenntartására, és mennyi a nyereség, nem tudni.

Az Ipredator tökéletesen ellehetetleníti az IPRED törvényt, ami kötelezi a svéd internetszolgáltatókat, hogy ip-cím alapján kiadják az előfizetőik személyazonosságát a hatóságoknak, ha internetes jogsértéssel gyanúsítják őket. Szakértők szerint a rendszer nagyobb biztonságot nyújt, mint a VPN (virtual private network) hálózatok többsége, és lehetetlenné teszi a felhasználók azonosítását.  • Tippek
  • Hírek