Saját böngészőt fejleszt a Facebook

2009.08.14. 11:29 Módosítva: 2009.08.14. 11:30
Összefogott a Netscape megálmodója a Firefox vezető programozójával, és a Facebooknak gyártanak közösen egy új böngészőt. A RockMelten keresztül nézve az internet egyenlő lesz a Facebookkal, és a Goolge-től a Microsoftig mindenki mehet a levesbe.

Marc Andreessen, aki a Netscape Navigatorral, az első igazán elterjedt grafikus böngészővel annak idején emberközelivé tette a webet, most a ReadWriteWeb értesülései szerint egy új böngésző fejlesztői között tűnt fel. A titkos projekt nem más, mint a RockMelt, a Facebook saját böngészője, egyben legfontosabb fegyvere az internet feletti uralomhoz.

A RockMelt fejlesztése körül Andreessen mellett tovább webes szupersztárok gyülekeznek. A vezető programozó John Churchill, aki a Netscape Navigatornál is hasonló szerepet töltött be, aztán ott van Blake Ross, aki 19 évesen a Firefox első verziójának megírásával lett ismert, illetve Joe Hewitt, akinek a nevéhez fűződik a Firebug (az egyik legnépszerűbb Firefox-kiegészítő), és a Facebook iPhone-verziója. A RockMelt valószínűleg magába fogja olvasztani a nemrég felvásárolt FriendFeed valós idejű keresőt, és a Parakey webes operációs rendszert, amit két éve vett meg a Facebook.

Amióta Andreessen 1999-ben eladta a Netscape-et az America Online-nak 4,2 milliárd dollárért, nem szerepelt sokat a reflektorfényben, a Szilícium-völgy milliárdosainak életét élte, induló cégekbe fektetett be, és sajátokat alapított - az egyik ilyet, az Opsware-t nemrég adta el a HP-nak újabb 1,6 milliárdért, de résztulajdonos a Diggben és a Twitterben is. Emellett netes óriáscégek igazgatótanácsaiban üldögélt, többek között az Ebayében és a Facebookéban. A Facebookkal régóta szoros kapcsolatban áll, és bár tulajdonrésze nincs, a cég igazgatótanácsában a negyedik ember az alapító Mark Zuckerberg és a cég két legrégebbi befektetője után.

A RockMelt egyelőre nem kipróbálható, sőt a létezését hivatalosan sosem erősítették meg, bár weboldala van, és pár kiszivárgott kép is kering róla a neten. Ráadásul a saját böngésző fejlesztése tökéletesen beleillene a cég világuralmi terveibe, ahol a felhasználók számára az internet gyakorlatilag a Facebookkal, és a Facebookon keresztül elérhető egyéb tartalmakkal egyenlő.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM