Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Sokáig köztünk marad az IE6

2009.08.14. 15:38 Módosítva: 2009.08.14. 15:38
Nem fejezheti be a Microsoft az IE6 támogatását, így ha a tartalomszolgáltatóknak bajuk van a böngészővel, nekik kell megoldaniuk a helyzetet.

Már sok éve annak, hogy megjelent az Internet Explorer 6-os verziója: a böngésző premierje 2001-ben volt, azóta megjelent a 7-es, sőt, már a 8-as is, ennek ellenére a program népszerűsége töretlen: jelenleg 27,21 százalékos a piaci részesedése, míg a 7-esnek 23 százalék, a 3.0-ás Firefoxnak 16 százalék, a 8-as IE-nek pedig 12 százalék jutott.

Problémás

Az IE6 azonban tele van hibákkal, nem biztonságos, folyamatosan kompatibilitási problémák okoznak fejfájást a fejlesztőknek, akik jelentős összegeket ölnek abba, hogy weblapjuk nézhető legyen a böngészővel.

Éppen ezért a közelmúltban kisebb kampány indult a régi IE ellen, amiben a kisebb cégektől a nagyobb tartalomszolgáltatókig mindenki részt vett. Nemrég maga a YouTube is bejelentette, hogy megszünteti IE6-támogatását, ami viszont már több tízmillió júzert érinthet.

A legtöbben arra számítottak, hogy a Microsoft a nyomás hatására kisöpri a gépekről az elavult böngészőt, és ráveszi a felhasználókat arra, hogy azok újabb verziókat használjanak, most azonban bejelentette a szoftvercég, hogy nem tervez ilyesmit.

Sőt, 2014-ig, a Windows XP támogatásának a végéig folyamatosan életben fogja tartani a régi Explorert is, hiszen arra korábban kötelezettséget vállalt. De amúgy is létezik sok olyan nagyobb partner, akik egész infrastruktúrájukat az IE6-ra építették, így nem lehet egyik pillanatról a másikra kirántani alóluk a platformot. Éppen ezért a Microsoft mostani közleményében a tartalomszolgáltatókra hárítja a felelősséget: amennyiben azt akarják, hogy eltűnjön a dinoszaurusz, kényszerítsék rá ők a cégeket és a júzereket a váltásra.