Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az online hirdetési piac átvészelte a válságot

2009.10.21. 11:45
Két nagy amerikai lapkiadó, a Gannett Co. and McClatchy Co. is közzétette aktuális negyedévi pénzügyi gyorsjelentését, amire Amerika összes elemzője rögtön rárepült, és nagyjából egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy az online reklámipar túlélte a válságot, és elindult felfelé, viszont a hirdetési piac többi része - főként a nyomtatott sajtó, és kisebb részben, de a tévé is – továbbra is zuhan.

A nyomtatott sajtó valószínűleg soha nem is fogja újra elérni azt a szintet a hirdetési piacon, ahol a válság előtt volt, mondta el a jelentések fő tanulságaként az AP hírügynökségnek Lauren Rich Fine médiaelemző, a Kent State University tanára.

Az internetes hirdetések 2004-ben a teljes reklámtorta 4 százalékos szeletét vitték el, 18 milliárd dollár értékben, a PricewaterhouseCoopers várakozásai szerint ez 2013-ra 19 százalékra és 87 milliárdra fog nőni, amivel az internet a harmadik legfontosabb hirdetési felületté válik. A tévé továbbra is megtartja vezető szerepét de 35-36 százalékos részesedésén nemigen tud növelni, a nyomtatott sajtó pedig a 2004-es 28 százalékáról 20 százalékra fog visszaesni, aztán menthetetlenül megelőzi az internet.

2009 első félévében az online hirdetésekre költött pénzt Amerikában 5 százalékkal esett vissza a válság hatására, a nyomtatott sajtó, a tévé- és rádióreklámok pedig 12-29 százalékkal. Az október elején lezárult harmadik negyedévben viszont az online bevételek csökkenése megállt, legalábbis a két nagy amerikai kiadónál.

A McClatchy's jelentése 3 százalék emelkedést jelez az online hirdetési bevételeknél, és drámai, 32 százalékos zuhanást a nyomtatott oldalon. Az Emarketer piacelemző cég kicsit óvatosabb, előrejelzésükben 2010 elejére teszik az online hirdetési piac elindulását felfelé a lejtőn, az idei év végére még 3 százalékos csökkenést jósolnak a globális piacon. Korai még ünnepelni, jelenleg olyan a helyzet, mintha egy beteg 40 fokos lázát 37-re szorítottuk volna le, hűti le a kedélyeket David Hallerman, az Emarketer elemzője.

Ironikus módon az online hirdetéseket nem azért érinti kevésbé a válság, mert azok jobban meggyőzik a fogyasztókat, a legnagyobb előnyei között inkább az tartják számon manapság, hogy jól célozható, olcsó, és nagyon jól követhető. Egy online hirdetési kampányban akár valós időben lehet mérni, hogy hányan látják, ebből hányan kattintanak rá, és ebből hány vásárlás lesz – és ha nem hozza az elvárt számokat a hirdetés, aránylag hamar, kis veszteséggel ki lehet szállni belőle.

Ugyanez a rugalmasság nincs meg a hagyományos hirdetési formáknál, ahol hónapokat és bonyolult elemzéseket igényel egy hirdetés hatékonyságának megbecslése, és akkor sem lehet megközelítőleg sem olyan pontos, mint az online-é.

A leghatékonyabb hirdetési felületnek a válságban a keresésekhez kapcsolódó reklámok tűnnek a szakértők szerint, itt a legvalószínűbb, hogy a reklám megjelenéséből kattintás, majd vásárlás lesz. nem véletlen, hogy a keresőben megjelenő hirdetésekre specializált Google reklámbevételei a válság alatt sem csökkentek, a legutóbbi negyedévben 7 százalékos növekedést jelentettek, és a cég éves hirdetési bevételét most 22 milliárd dollár körül várják.