Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Líbia felboríthatja a webkettőt?

2011.02.22. 14:32
Amikor az egyiptomi példát követve Líbia is elkezdett az internet teljes kikapcsolásával fenyegetni, világszerte elindult a pánik: mi lesz így a líbiai doménnévről futó, webkettes szolgáltatások százai, és felhasználók milliói által használt url-rövidítő oldalakkal, mint a bit.ly vagy az ow.ly?

Az url-rövidítés ötlete a kétezres évek elején merült fel először, de igazán népszerűvé a Facebook és a Twitter elterjedésével vált. Ezek a szolgáltatások tetszőleges webes címből készítenek egy ugyanoda mutató, de rövid, pár karakteres verziót, ami azért jó, mert a hosszú cím nem foglalja feleslegesen a helyet egy Twitter-üzenetben, vagy facebookos státuszfrissítésben. Ennek a cikknek például az eredeti címe:http://index.hu/tech/net/2011/02/22/libia_felborithatja_a_webkettot/, a rövidített pedig: http://bit.ly/h9eiNz.

Az ilyen oldalak nagy része (kezdve a piacvezető, Amerikában a száz legnagyobb látogatottságú oldal toplistáján szereplő bit.ly-vel) líbiai doménnév alatt fut. Valójában semmi közük az országhoz, a .ly végződés miatt van az egész, ami könnyen megjegyezhető és jól hangzik, főleg angol nyelvterületen, ahol a -ly egy gyakran használt határozószó-képző (például simple azt jelenti, egyszerű, simply azt, egyszerűen).

Sok webkettes szolgáltatás automatikusan minden hosszú címet rövidít ilyen szolgáltatásokon keresztül, a Twitter például éppen a bit.ly-t használja erre. A pánik oka az az egyszerű gondolatmenet volt, hogy ha Líbiában kikapcsolják a netet, és nem elérhetők a .ly alatti oldalak, egyetlen rövidített cím sem fog működni, és az egész webkettő felborul.

A valóságban aztán mégsem állt le az url-rövidítés, amikor Líbia éjszakánként elsötétítette a netet, és mint a CNN szakértőinek magyarázatából kiderül, ezt nem is tudja elérni Kadhafi.

A .ly domén alá tartozó címek feloldását (vagyis a böngészőbe írt címek ip-címmé fordítását) nem egy, hanem öt szerver végzi, és ezek jó messze vannak egymástól, hogy egy természeti katasztrófa, például földrengés esetén se álljon le a szolgáltatás. A .ly DNS-szervereiből három nem is Líbiában van, hanem Hollandiában, illetve Amerikában, ezeket nyilván nem tudják távolról kilőni. A két líbiai szerver kikapcsolása legfeljebb a terhelést növeli a maradék hármon. És még ha le is állna mind az öt DNS-szerver, a teljes bit.ly elérhető a bitly.com címen is, vagyis Líbiából teljesen lehetetlen megbénítani a szolgáltatást.