16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Mire jó öt kiló?

2000.04.14. 20:30
Végéhez közeleg a pályázat, amely szőlőcukorba mártotta a világ webdizájnereinek agyát. Május elsején kiderül, mi a legjobb, amit öt kilobátjból ki lehet hozni - a zsűrinek alig több, mint félezer pályázó megtekintése van hátra.
Stewart Butterfield, a Communicate.com ifjú munkatársa múlt nyáron úgy érezte, hogy nem látja tisztán mit is szeret annyira az internetben. Azután rájött, hogy mit. Azt az utóbbi időben tapasztalható folyamatot szereti, amelyet weblog-forradalomnak neveznek.

Az éhes kicsi béka (3749 bytes)
A weblog (közönséges nevén blog) forradalom egyfajta visszatérés az internet egy korábbi korszakába, a kilencvenes évek elejére, amikor még az általános dizájntalanság és ergyus keresőgépek között az emberek többnyire egymás vicces linkjeit (vagyis weblogjait) olvasgatták - talán akkor alakulhatott ki ez a költői kép, hogy szörfözés a neten; sose értettem igazán.

Butterfield ekkor fényt kapott és ráébredt, hogy az internetet eluralták a stylesheetekkel, scriptekkel, flashekkel, különféle díszítőelemekkel megrakott nagyvállalati oldalak, és vissza kell térni a régi kommunikatív internet-használati modellhez. Úgy döntött, pályázatot hirdet extrakicsi dizájnra. A weben a legtöbb nyitóoldal mérete nyolcvan és százötven kilobájt között van, miközben a hétköznapi bölcsesség úgy tartja, hogy az ideális méret ötven kilobájt lenne. Stewart pályázata öt kilobájtra tette a limbót, azzal, hogy aki 5120 bájtból a legjobbat-többet-szebbet kihozza, jutalmul 5120 centet kap, ami (számoljunk!) több, mint ötven dollár. "Csináld a dicsőségért!" - mondta a kiírás.

A webdizájnerek pedig igen nagy vágy él a dicsőségre, némelyikük a visszajelzés hiánya miatt (ugye az emberek többségének a dizájn, akár a csokipapír, fel sem tűnik) összeroppanva vallásos útra tért.

Butterfield ezután őszintén megdöbbent az általa kitalált pályázat keltette sajtóvisszahangon, és általában a dizájner szakma egyöntetű megindulásán. Még az általa zsűrinek felkért - nagy tiszteletben álló Jason Kottke, a b-swing dizájnere - is azon kesergett, hogy nem nevezhet be az 5 kilós pályázatra.

A pályázat április másodikai zárásáig ezerszáz pályázat érkezett - a lammeroktól a vérprofikig terjedően mindenféle kreatív hajlamú ember jelentkezett. A zsűrinek kissé össze kell kapnia magát, ha május elsejei eredményhirdetésig meg akarja találni a legjobbat: a hátralévő pár hétben még körülbelül hétszáz pályázaton kell átnyomniuk a szemüket.

3D tetris (5072 bytes)
A döntősök közé került alkotások egyelőre öten vannak. Vannak köztük oktató jellegű anyagok (2), és költői-filozófikus pályázatok (2), és egy béka, akit etetni kell. A döntősök közé nem kerültek között nagy számban képviseltették magukat az önnön ürességüket "ne vesztegesd itt az időd" jellegű poénokkal leplező cuccok, illetve az ősi ataris Alien Invaders játék több verziója is.

Aki nem tart attól, hogy a különféle állagú jávák alatt leroskad az oprendszere, nyugodt lélekkel nézegetheti az ötkilós pályázat nevezőit, nem fog felrobbanni a modeme.

Egyéb megjegyzés: valahol kézfejemben érzem, hogy lesz majd egy legbénább ötkilós oldal díj is; továbbá, hogy a sikerre való tekintettel megismételik a pályázatot jövőre ugyanott. Addig is lehet gyakorolni pixel-mélységű rajzolást.  • Hírek
  • Hírek