Mátyás
-6 °C
1 °C

Jön a forgalomarányos adsl

2005.01.28. 17:53
A Matáv februárban bevezeti az adatforgalmi korlátot tartalmazó adsl-előfizetéseket, amelyeknek a havidíja a jelenlegiekénél valamivel alacsonyabb lesz. A HWSW értesülései szerint elsőként az Axelero vezet be új csomagokat.

A Matáv olyan nagykereskedelmi ajánlattal lepte meg az internetszolgáltatókat, amelynek az ára a forgalmazott adatmennyiségtől függ. Az újfajta elszámolás tehát két részletből tevődik össze: egy továbbra is fix, de a jelenleginél valamivel alacsonyabb alapdíjból, valamint az ügyfelek adatforgalma alapján kiszámlázott összegből. Ebben a konstrukcióban javarészt a szolgáltatón múlik, hogy adott havidíjért milyen sávszélességet és mennyi letölthető gigabájtot ad.

Információink szerint a domináns helyzetben lévő távközlési cég gyakorlatilag válaszút elé állította a szolgáltatókat, akik ezentúl vagy forgalomarányos, vagy fix díjas nagykereskedelmi csomagot vásárolhatnak. Ha egy szolgáltató áttér a forgalomarányos elszámolásra, akkor a korlátlan díjcsomagjai után járó részt is az adatforgalom alapján kell kifizetnie a Matávnak. Ha viszont marad a jól bevált fix díjas elszámolásnál, akkor is kialakíthat saját forgalmi díjas csomagokat, a Matávnak pedig csak az eddigi fix összeget kell kifizetnie.

Nem lép egyszerre

A HWSW információi szerint a Matávhoz tartozó Axelero már február elsején bevezeti adatkorlátos díjcsomagjait, amelyek szerintük pont elegendőek az átlagos internetezési szokásokkal rendelkező felhasználóknak. Lapunk információi szerint azonban néhány szolgáltató nem igazán elégedett az új ajánlattal, mivel a többség arra számított, hogy most végre elérhetik azt a réteget, amely havonta legfeljebb ötezer forintot fizetne az internetezésért.

Pórffy András, az Externet ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy egyelőre túl kicsi a különbség fix havidíjas és a forgalmi díjas adsl alapdíja között, emiatt valószínűleg nem fog tömegeket megmozgatni a forgalmi díjas konstrukció. Az árérzékeny, jelenleg többségében modemmel internetező felhasználók szélessávra váltásához az alapdíjnak havi ötezer forint alá kell csökkennie. Pórffy azt is elmondta, hogy előfizetőik körében a letöltési átlag havonta tíz gigabájt, a kevesebbet internetezők adatforgalma 2-5 gigabájt körül alakul.

A szakértő szerint a forgalomarányos adsl esetében megvan a kockázata annak, hogy a felhasználó túllép a keretén, és ehhez elegendő egy bekapcsolva hagyott csevegőprogram, email kliens, vagy más folyamatos forgalmat generáló alkalmazás. Ezekről pedig tudjuk, hogy korlátlan mennyiségben képesek elnyelni a haverok és rokonok által küldött vicces képeket, videókat, amelyek néha nem is annyira viccesek, viszont több megabájtosak, ami a nagy sávszélesség miatt nem igazán feltűnő.