Ágnes
-1 °C
2 °C

Korlátozott internet olcsóbban

2005.02.01. 11:30
A Matáv tavaly december eleje óta tárgyal a szolgáltatókkal a forgalomarányos adsl-csomagokról, amelyek az átalánydíjas megoldásnál valamelyest olcsóbbak, de csak korlátozott mennyiségű adat letöltését teszik lehetővé. Az új nagykereskedelmi ajánlatot elsőként a távközlési cég tulajdonában álló Axelero mutatja be ügyfeleinek.

Megyeri Tibor, az Axelero lakossági marketingvezetője lapunknak elmondta, hogy a szélessávú elérést használó ügyfeleik adatforgalmát kielemezve úgy alakították ki új díjcsomagjaikat, hogy azok a többségnek megfeleljenek, azonban továbbra is bárki használhatja a korlátlan díjcsomagját, változatlan feltételekkel és változatlan áron. A szakértő szerint a már meglévő előfizetőik könnyen kideríthetik, hogy melyik kategóriába tartoznak, érdemes-e váltaniuk, az Axelero online adminisztrációs felületén ugyanis bárki megnézheti havi forgalmát. Megyeri Tibor szerint a korábbiaknál 2-4 ezer forinttal olcsóbb díjcsomagok több tízezer új előfizetőt vonzhatnak.

A Matáv ajánlatával kapcsolatban az Axelero vezetője elmondta, hogy az internetszolgáltatók bármikor dönthetnek arról, hogy a régi fix díjas vagy az új elszámolást választják. Az, hogy a Matáv új nagykereskedelmi ajánlata kedvezőbb vagy sem az internetszolgáltatóknak, nagyon sok mindentől függ, például a kialakított csomagok paramétereitől, valamint a szolgáltató ügyfeleinek forgalmi szokásaitól. Megyeri szerint sokkal nagyobb gondot jelent az, hogy a teljesen kezdő internetezők nem igazán tudják eldönteni, hogy mit jelent a három, öt vagy akár tíz gigabájtos adatforgalom.

1 éves elkötelezettség esetén 2 éves elkötelezettség esetén Határozatlan
Hobbi
(3 gigabájt)
8 900 Ft 7 900 Ft 12 900 Ft
Otthon
(6 gigabájt)
10 900 Ft 9 900 Ft 14 900 Ft
Play
(6 gigabájt)
12 900 Ft 11 900 Ft 17 900 Ft

A Matáv újfajta elszámolása két részletből tevődik össze: egy továbbra is fix, de a jelenleginél valamivel alacsonyabb alapdíjból, valamint az ügyfelek adatforgalma alapján kiszámlázott összegből. Ebben a konstrukcióban javarészt a szolgáltatón múlik, hogy adott havidíjért milyen sávszélességet és mennyi letölthető gigabájtot ad.

A domináns helyzetben lévő távközlési cég gyakorlatilag válaszút elé állította a szolgáltatókat, akik ezentúl vagy forgalomarányos, vagy fix díjas nagykereskedelmi csomagot vásárolhatnak. Ha egy szolgáltató áttér a forgalomarányos elszámolásra, akkor a korlátlan díjcsomagjait is az adatforgalom alapján kell kifizetnie a Matávnak, nemcsak az új ajánlatait. Ha viszont marad a jól bevált fix díjas elszámolásnál, akkor is kialakíthat saját forgalmi díjas csomagokat, és a Matávnak csak az eddigi fix díjat kell kifizetnie.

Nem mindenki örül

Bár az Axelero már váltott, információink szerint néhány szolgáltató nem igazán elégedett a Matáv ajánlatával, sokan ugyanis arra számítottak, hogy most végre elérhetik azt a réteget, amely havonta legfeljebb ötezer forintot fizetne az internetezésért. Az Axelerós Megyeri Tibor szerint nem létezik az ötezer forintos álomhatár, viszont a mostani árcsökkentés is nagyok sok embernek vonzó lehetőség.

Ezzel szemben Pórffy András, az Externet ügyvezető igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy egyelőre túl kicsi a különbség fix havidíjas és a forgalmi díjas adsl alapdíja között, emiatt valószínűleg nem fog tömegeket megmozgatni a forgalmi díjas konstrukció. Az árérzékeny, jelenleg többségében modemmel internetező felhasználók szélessávra váltásához az alapdíjnak havi ötezer forint alá kell csökkennie. Pórffy azt is elmondta, hogy előfizetőik körében a letöltési átlag havonta tíz gigabájt.

A szakértő szerint a forgalomarányos adsl esetében megvan a kockázata annak, hogy a felhasználó túllép a keretén, és ehhez elegendő egy bekapcsolva hagyott csevegőprogram, email kliens, vagy más folyamatos forgalmat generáló alkalmazás. Ezekről pedig tudjuk, hogy korlátlan mennyiségben képesek elnyelni a haverok és rokonok által küldött vicces képeket, videókat, amelyek néha nem is annyira viccesek, viszont több megabájtosak, ami a nagy sávszélesség miatt nem igazán feltűnő.