Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kéretlen jóbarátok a csevegőprogramban

2005.11.22. 11:15
Az AOL csevegőprogramjába ismeretlen "barátok" tolakodnak be, fedezték fel az AIM felhasználói. Az ismeretlen karakterekről gyorsan kiderült, hogy automatikus botok. Egyetlen szerepük, hogy fellendítsék a konszern oldalainak látogatottságát.

Az AOL Instant Messenger (AIM) csevegőprogram felhasználói a múlt hét végén meglepő változást észlelhettek. Minden előrejelzés nélkül két ismeretlen "buddy" (haver) bukkant fel a kontaktlistájukon. Az ismeretlenekről gyorsan kiderült, hogy automatikus botok, amelyek reklámokkal bombázzák a felhasználókat.

"MovieFone" és ShoppingBuddy" a kevéssé lelkes AIM-felhasználóknak az amerikai moziműsorból ajánlgattak filmeket, illetve karácsonyi ajándékozási ötletekkel hozakodtak elő.

Megszállták a személyes listát

A hamis barátok különösen az USA határain kívül élő felhasználók számára nem csak idegesítőnek, de tökéletesen hasztalannak bizonyultak, ugyanis csakis amerikai mozikról és amerikai üzletekről hoztak ajánlatokat.

Normális esetben az AIM-féle haverlistát minden felhasználó maga tölti fel az ismerőseivel. A csevegőprogram az ismerősök egymás közötti valós idejű kommunikációját szolgálja.

Ehelyett a betolakodók kéretlenül dobálták az akciós ajánlatokra mutató linkeket. Ezen kívül "ShoppingBuddy" karácsonyi bevásárlási lista felvételére biztatott, és a terméket áruló üzletekből személyre szabott ajánlatok beszerzését ígérte. "MovieFone" ezzel szemben péntek estére keresett filmet, akár kérte a felhasználó, akár nem.

Törölje, aki utálja

Az AOL képviselői visszautasították az automatikus programokat ért kritikát, és arra hivatkoztak, hogy a botokat könnyedén törölni lehetett. Nem reagáltak viszont arra a felvetésre, hogy az egész akció sima spammelés volt, írta a pte hírügynökség.

Az AOL német leányvállalatánál Tobias Riepe kommunikációs igazgató azt nyilatkozta, hogy tesztfázisról van szó, amelyről csak az amerikai kollégák tudnak felvilágosítást adni. A két buddyt nem az AOL Deutschland tette fel a kontaktlistákra, biztosította a felhasználókat Riepe.

A kommunikációs igazgató arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az AOL baráti támadásáról a két buddy felbukkanása előtt értesítették-e az AOL európai leányvállalatait.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft