Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Számítógépterem lámák és tevék között

2004.06.15. 11:15
A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a flamingók és a tevék közötti úton néhány szárított lucernakazlat kikerülve juthatunk el ahhoz a századelős bérházhoz, amelynek munkáslakásaiban még mindig lakik egy-két állatkerti dolgozó, és amelynek legfelső emeletén, a kert könyvtárhelyiségéből nyílik az elsősorban gyereklátogatóknak szánt számítógépterem.
A könyvárban egy tengerimalac-házaspár apatikusan rágcsál néhány répát, közben az öt számítógéppel felszerelt szomszédos terem felé tekintget. Május elején nyitott meg az állatkerti számítógépterem, amely talán az egyetlen helyiség az intézményben, amelyben egyetlen állat sincs - bár az ablakok egy istállóra és takarmányraktárra néznek -, és amelynek célja, hogy a látogatók, illetve az intézmény által szervezett szakkörök résztvevői számára informatikai hátteret biztosítson.

Tekintse meg képeinket!
Hanga Zoltán, az Állatkert szakmai referense az Indexnek elmondta, intézményük nagy hangsúlyt helyez a környezeti nevelésre, és a technológiai újításokat is rendkívül fontosnak tartják. Nem a számítógépterem az egyetlen újdonság, az Informatikai Minisztérium nemrég állított fel a főbejárat mellett egy internetállomást az eMagyarország program részeként. "Az oktatás egyik elemének tekinthetőek azok az információs táblák, amelyeket közvetlenül az állatok kifutói mellett helyeztünk el, és idetartoznak az Állatkert által szervezett, egy éven át tartó szakkörök is, mint az 'Állatkerti kulisszatitkok' vagy az 'Emlősök' címet viselő programok, de ilyenek a nyári táborok is", mondta Hanga.

Állatkertépítés szoftveresen

A Microsoft és az Oktatási Minisztérium együttműködésével nyitott számítógépes labor elsősorban a szakkörök és táborok résztvevőit segíti, és arra szolgál, hogy a látogatók olyan digitális anyagokat tanulmányozhassanak, amelyek segítségével jobban megértik az állat- és növényvilág életét és törvényszerűségeit. "Például 'Az emlősök' szakkör résztvevői komplexebb módon ismerkedhetnek meg egy-egy állattal, ha az internetes keresés is rendelkezésükre áll, illetve a ZooTycon elnevezésű stratégiai játék is rendkívül hasznos az érdeklődő gyerekek számára. Ez egy állatkertépítő és állatnevelő játék, amely növeli a háttértudást, ugyanis a gyerek megtanulja, hogyha például a zebrákat összeereszti az oroszlánokkal, a zebráknak nem lesz túl jó" - fogalmaz a szakértő.

Szeptembertől indul be igazán

Klikk a képre!
Az internethasználaton kívül különböző oktatóprogramokkal is segítik az odalátogatókat, az asztalokon a növényvilággal, a hazai állatvilággal, a hegyvidéki tavakkal kapcsolatos cd-k hevernek.

A május óta működő számítógépterem jelenleg a még folyó szakkörök hallgatóit szolgálja ki, és Hanga Zoltán szerint a következő tanévtől, vagyis szeptembertől lesz kihasználva igazán, ugyanis augusztusban az összes fővárosi oktatási intézménynek, a bölcsődéktől egészen a középiskolákig, tájékoztató csomagot küldenek, amelyben meghirdetik az Állatkertben igénybe vehető oktatási lehetőségeket, kedvezményeket és többek között a számítógépes termet is. Innentől kezdve a szakkörökön kívül, az előre bejelentkező iskolai csoportoknak is tartanak foglalkozásokat, amelyekben a számítógépterem nagy szerepet játszik majd.