Erzsébet
1 °C
4 °C

Az atombunker titka

2002.12.03. 12:52
Tompa szürkeségben utazunk a faluba, ahol a vicc tragédiába fordul, ahol az utcákat lebetonozzák, ahol a címerállatok eltűnnek az akváriumból, csak az Objektum épül folyamatosan.
Struccfarm! - mondja Laci, és valóban, a kerítés mögött apartman házak sora áll, strucc egy szál sem, biztos visszahúzódtak a két ágy-teakonyha védettségébe. Hova máshová, hiszen a Struccfarm tábla után rögtön a nedves, fakó mezők következnek. Még nevetünk a dolgon, mikorra autónk ismét mélyre fúrja magát a szürkeségbe.

Kopasz akácfák, szalmabálák, bogáncsos lapály rothadnak a szemerkélő esőben. Belvíz, sáros bekötőutak, pótos IFA, Keleti-főcsatorna, aztán újra egy falu. Traktoron, műtrágyaszórón, rozsdás vasszerkezeten csorog a csapadék, nyirkos mackónadrág tapad a biciklinyereghez, a rádióban valaki küldi mindenkinek, aki szereti.

A tompa szürkeség bekúszik a kocsi szigetelt ablakain. - Akkor nézzük csak, mit is tudunk - mondom, a többiek pedig helyeselnek: Igen, vegyük sorba még egyszer.

Sokadjára kezdünk bele, de ismét csak addig jutunk, hogy: robogunk tehát az ország legkeletibb csücskébe, az interneten felfedezett faluba, Kocsordra. Igen, az internet, a szerkesztőség, induljunk innen.

- Rá kellene nézni erre a Szalacsi-ügyre - halkította le a frissen letöltött death metalt P, mi meg bólintottunk, hogy miért ne, bárki is legyen Szalacsi. Majd megfuttatjuk a Google-ben. P közben e-mailt váltott a leghíresebb magyar hörgőénekessel, akit épp abban a pillanatban tartóztattak le, de a témánk kapcsán azért megemlített egy atombunkert, a benne üzemelő, különleges vízbontó szerkezettel, Szalacsit, akitől az infó származik, meg hogy mindezek közt nem világos a kapcsolat.

Lenyomta az enter gombot, és intett, hogy már át is küldte az idevágó filmfelvételt, nézzük majd meg. Felvette a telefonját, kifelé menet még hallottam, hogy azt mondja: Már két perce felmentettek? Aztán utánunk szólt: De személyesen kéne feltárni az ügyet.

Kocsord

Elfogyott a színes cukorral megszórt keksz, az energiaital. Razzia egy sms-t ír, de aztán kitörli. Nem múlik az idő, nem is sötétedik, órák óta ugyanabban a tónustalan félhomályban autózunk. Váratlanul feldereng a székely kapukkal ünnepélyesre fazonírozott domb. A honlapról ismerős. Megérkeztünk!

Szalacsi interjú - részlet
- Árpád fiatalabb tőlem egy évvel Marvin iskolatársam vót valamikor
- Hogy dolgozik, jó munkásember?
- Biztos. Biztos jó munkásember. Árpád biztos jó munkásember.
- És az építményéről mit tud?
- Hát az építményéről annyit tudok, hogy a tanács megkapta az ojjektumra való, hogymondjam magának, hogy ezt az építményre megkapta a tanácstól az engedélyt, hogy hogyakarja magának kifejezni hogy mindent megkapott erre az ojjektumra. Meg 300 ezer liter harminc ezer vagy nem tudom, valami ojjektumra liter 300 - 30 ezer literes víztartályra megkapja az engedélyt és.
- És mire fog szolgálni ez az objektum?
- Ez ahogy a zoxigén kihasználására ilyesmit hallottam én!
- És atomtámadás ellen is véd ez?
- Nem. Igen, az ellen nem véd.
Dokumentáljuk tehát a dombot, közvetlen a falutábla után vagyunk, jobbról vasúti híd, vonat jön, lefotózzuk, jobbról IFA, azt is. Ez itt Kocsord, amit eddig csak képen.

Az Önkormányzati Hivatal a főutcán van, mint ahogy minden egyéb is. Jó napot, mondjuk egy kardigános asszonynak, a polgármesterrel szeretnénk. Leülünk a szobában. Csend.

Váratlanul kedves női hang üdvözöl minket a monitor és egy szobanövény mögül. Nem hallott még Szalacsiról, úgyhogy mi mondjuk el a történetet, de a befejezést már ő teszi hozzá: feleség gyilkosság, alkoholizmus. Persze, hogy ismeri, mosolyog a levelek takarásában, de nem érti, miért kérdezzük.

A polgármester, Jakab Zsigmond sem, noha elmeséljük, hamarosan az egész ország tudni fog a faluról. Ismeri ő is Szalacsit, rendes, dolgos ember volt, de aztán "egy egyszerű veszekedésnél előkerült a kés", és jött a börtön. Rég történt mindez, az interneten felkapott felvétel tíz éves is megvan. Egy régi, viccesnek tűnő pillanat merevedett ki a világhálón."De nem ez a történet jellemzi a falut" - hallom a polgármestert. "Van nálunk iskola, meg százszázalékos aszfaltozottság. Készítettünk színvonalas honlapot, sok információval, és vendégkönyvvel, amit a rengeteg beírás miatt most be fogunk zárni." Itt azóta minden megváltozott. Csak a filmfelvételen emlegetett atombunker épül folyamatosan.

Az atombunker

Megtudjuk, az ügy lényegéhez semmi köze nincs Szalacsinak, mivel az objektumot Fogarasi Árpád építi. 10-15 éve vastagítja a falakat, olyannyira, hogy még a Friderikuszba is bekerült vele. Maga a polgármester segített filmezni, felülről, egy tűzoltódaru kosarából.

Hatszor hatos betonkockáról van egyébként szó, jó két méteres falvastagsággal, úgyhogy a belterület csak olyan kétszer három méteres lehet. Vasbetonból készül, ami házi gyártású betont jelent, hulladék vassal megtűzdelve. "De nem hülye gyerek ez a Fogarasi. Van egy kis fogalma a nukleáris dolgunkról, volt egy kis utántanulása is."

Szó van valami elmenekülésről is, de váratlanul átváltunk a heraldikára: "Hazánkban egyedül csak Kocsord címerében található két csíkhal", mondja, majd megmutatja nekünk az önkormányzat akváriumát, amiben valamikor csíkhalakat tartottak. Udvariasan belebámulunk a mozdulatlan, algás vízbe.

A menekülés módozatai

Odakinn a falura közben rádőlt a téli sötétség, fél öt van, az utca olyan, mint egy kimerevített Tarr Béla filmkocka. A bálás ruha boltban megtudjuk a bunker helyét. Fogarasi háza mögött áll, a budi mellett. "De a bozóttól úgysem fogják látni" legyint a kedves asszonyság. Csak az épület funkcióját firtatva bizonytalanodik el. "Valami menekülést emlegetett. De magának való vénlegény ő. Nem mondja el, mit miért csinál."

A sötét és rácsozott ablakú ház mögött súlyos épülettömb dereng. Az elcsattogó vonat fénye végigfuttatja a betonfalon a magas gaz árnyékát. Hát itt volnánk, a titok tárgyánál. Lefotózom, majd álldogálunk a lelakatolt kertkapuban. Egy ideig semmi nem történik. Azután eljövünk.

A vegyeskereskedésben hősugárzó fűt, meg egy tévé, alatta az eladó, aki szerint is furcsa alak a Fogarasi Árpád, építi a bunkert, hogy elmeneküljön. - De hát még a teteje sincs kész! Amúgy jó munkásember. Keveset beszél.

A Magyar Family Espresso tulajdonosa viszont már vár minket. Tud a Szalacsi-ügyről is, a neten látta. - Talán két hete tűnhetett fel? - A háttérben egy bekecses cyberpunk flippert hegeszt, mellette villogó műfenyő, rulettgép, és egy algás akvárium. A tulaj a jövőről beszél, ami az internet, meg egy saját honlap, vicces alakok felvételeivel. Rendelünk.

Robogunk hazafelé a nyirkos, akácfákkal súlyosbított éjszakában. Hogy is volt ez az egész? Jegyzetfüzeteinket lapozgatjuk. Nézzük a tényeket! Tehát. Hirtelen rádöbbenek, hogy fogalmam sincs, mióta tart ez az utazás: háromszáz, vagy háromezer vagy csak három órája sodródunk már a kontúrok nélküli térben? A szitáló eső alaktalan masszává mossa odakint a tájat. Valahogy szét kellene bontani a dolgokat, értelmes részekre. Van ugye ez jó munkásember, a Fogarasi Árpád, a bunker jó alap, nem is tudom, hogy is mondjam ezt el, hogyan is fejezzem ki magam.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?