Eleonóra
-1 °C
2 °C

Otthon nyomtatható a virtuális bélyeg

2001.05.02. 19:47
A német posta megkezdte a virtuális bélyeg gyakorlati tesztjét, augusztustól bárki otthon felbélyegezheti a küldeményeit. A kinyomtatott bélyeg többek közt egy vonalkódot is tartalmaz, melynek elsődleges szerepe a hamisíthatatlanság biztosítása. Ennek megfelelően az internetes bélyeget nem lehet tetszés szerinti darabszámban kinyomtatni, vagy más küldeményekre átmásolni.
A Deutsche Post 48 ügyfelét bevonva megkezdte az otthon kinyomtatható virtuális bélyeg gyakorlati tesztjét. A bélyeg létrehozásához fel kell keresni egy internetes oldalt, ami nem más, mint egy virtuális postahivatal, ahol ki lehet választani a szükséges címleteket. Az online létrehozott bélyegeket ezután a borítékra nyomtatják.

A kinyomtatott bélyeg többek közt egy bárkódot is tartalmaz, melynek elsődleges szerepe a hamisíthatatlanság biztosítása. Ebben a kódban rejtik el a feladót azonosító sorozatszámot, illetve a létrehozás dátumára és a lerótt díjra vonatkozó információkat. Ennek megfelelően az internetes bélyeget nem lehet tetszés szerinti darabszámban kinyomtatni, vagy más küldeményekre átmásolni.

Nincs szükség újabb hardverre

A virtuális bélyeg egy különleges program, a Stampit segítségével készíthető el. A borítékok felbélyegzéséhez egyébként semmilyen különleges eszközre nincs szükség.

A PC-n keresztül lebonyolított felbélyegzést elsősorban a kis cégeknek, irodáknak vagy egyesületeknek szánják. A Stampit a tesztidőszak után, előreláthatólag augusztustól a német posta minden ügyfele számára hozzáférhető lesz.