János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A BoingBoing az év blogja

2005.03.17. 10:36
A BoingBoingot választották 2005 legjobb blogjának a hétfői Bloggies díjátadón. Az olvasók maguk jelölték a blogokat harminc kategóriában, majd nyilvános szavazás döntött a legtöbb jelölést kapott webnaplók közül.

A harminc kategória bloggyőzteseit Texasban, az SXSW Interaktív Fesztiválon hirdették ki, írja a BBC. Az év legjobb blogja címet megszerző BoingBoing szerzői (Cory Doctorow, Xeni Jardin, Mark Frauenfelder, és David Pescovitz) 1988-ban, egy offline magazinban kezdtek együtt dolgozni, majd öt évvel ezelőtt a neten folytatták az írást. "Büszkék vagyunk, és őszintén nem vártuk, hogy mi leszünk az elsők" - nyilatkozta Xeni Jardin, a szájt egyik írója.

Tarolt a Gawker

Az idei díjátadón tarolt az a webdizájner, akit elsőként rúgtak ki a blogjában írottak miatt. A Dooce-t jegyző Heather Armstrongnak azután mondtak fel, hogy bejegyzéseiben saját munkatársairól is írt. A Dooce négy díjat is nyert, egyszerre lett a legjobb amerikai blog, a legviccesebb blog, a legjobban megírt blog, és a legjobb bejegyzés-címeket felvonultató blog is.

A Gawker Media - amely több magas színvonalú blogot is működtet - a Defamer pletykabloggal nyerte a legszórakoztatóbb webnapló díját, a legjobb technológiai blog a szintén gawkeres Gizmodo lett, és a politikai blogok között is győzelmeskedtek, a Wonkette-tel. A legjobb közösségi blog kategóriában a szintén technológiai tematikájú Slashdot kapta az első helyezést.

A Bloggiest szervező Nikolaj Nolan elmondta, a korábbi évekhez képest sok az új döntős, ami szintén azt mutatja, hogy a blog egyre népszerűbb műfaj (2004-ben a 'blog' lett az év szava).

Magyarországon más a nyilvánossághoz való viszony

Wild Judit médiaszociológus szerint Magyarországon inkább személyes hangvételben író bloggerek vannak, kevés a politikai vagy tematikus naplószájt. Nyugatabbra valamivel nagyobb tömeget képeznek azok, akik az utóbbi típusú blogokat írják. "Doransky blogger nemrég felmérést készített, és megkérdezte a magyar blogtárhely-szolgáltatókat, hogy hány blogot jegyeztek be náluk. Akkor körülbelül 55 ezer magyar nyelvű blog lett a végeredmény, de az azóta eltelt mintegy fél évben biztos nőtt ez a szám" - mondta a szociológus.

Wild Judit úgy látja, hogy többek közt azért kevés a szakmai, politikai és tematikus webnapló, mert itthon a nyilvános beszéd, érvelés kultúrája kevésbé terjedt el, mint az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában. "A régebb óta létező híres hazai blogok többsége személyes hangvételű, így amikor pár éve hazánkban is népszerűek lettek a blogok, más mintát szolgáltattak, mint a nyugati "híres blogok", és így főként az én-blogok terjedtek el" - mondja.

A szociológus maga is blogger, Vadjutka néven ír naplót és véleménye szerint az olvasottság a visszájára is fordulhat: "Nyilván minden blogger örülne a Bloggies elismerésének, de általában nem jellemző, hogy bárki a díjért írjon. Ha túl sok a visszajelzés, és érzékeli a blogger, hogy sokan olvassák amit ír, egy idő után elvárásként éliheti meg, hogy akkor is írjon, amikor nincs mondanivalója."

Magyar blogkutatás

Bujdosó Bori internetpszichológus 2004-ben Bloggerek Magyarországon címmel végzett kutatást a magyar blog-viszonyokról. 336 blogger töltötte ki a kutatás alapjaként szolgáló online kérdőívet, és 14 naplóíróval készítettek interjút. Ezek alapján kiderült, hogy a mintába bekerült magyar bloggerek 61 százaléka férfi, ami nem felel meg annak a közkeletű (előítéletes) elképzelésnek, miszerint a magyar blogok többségét siránkozó tinédzserlányok írják. A válaszadók átlagéletkora 25 év, a legfiatalabb blogger 12, a legidősebb 56 éves volt. A kutatásban részt vevőkről kiderült, hogy 38 százalékuk diplomás, főként budapesti, és szüleivel vagy egyedül él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!