Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Kémprogram terjed a Blogspoton?

2005.02.22. 13:16
Több Blogspot-felhasználó gépét is megfertőzte egy kémprogram, ami szerintük a naplószájtokon terjed. A cég dolgozik a probléma megoldásán.

A Blogger.com-mal szerkesztett blogok jobb felső sarkában található 'Next blog' ikon arra szolgál, hogy véletlenszerű válogatással egy másik webnaplóra irányítsa az olvasásra vágyó júzert.

Megfertőzte a következő blog

Alvin Boroomed, az MT Law Blog szerzője szerint azonban a 'következő blog'-gomb az egyszeri olvasgatásnál sokkal veszélyesebb, ugyanis kattintásával kémprogramok települnek a felhasználó számítógépére.

next blog

"Tegnap az otthoni gépemről szörföltem a neten, kattintgattam a 'Next blog' ikonra, hogy lássam, mi a helyzet másokkal. Az egyik kattintás után (a nana294.blogspot.com blognál) hirtelen pop-up ablakok lepték el a monitoromat, annak ellenére, hogy van a gépemen pop-up blokkoló. Gyorsan bezártam a böngészőmet, de akkor már késő volt. Amikor újraindítottam a programot, láttam, hogy megfertőzte a gépemet" - írja a blogger.

A Blogger.com beépíti a fejlesztésbe az ellenszert

Később Boroomed e-mailben értesítette a Blogger.com-ot arról, hogy gépe az általuk regisztrált blogon keresztül fertőződött meg a Search Miracle/Elite Bar vírussal. Ezzel egy időben egy figyelmeztetést helyezett el blogja fejlécében a 'Next blog' ikon veszélyeiről.

Alvin Boroomed a Blogger.com-tól azt a választ kapta, hogy dolgoznak a probléma megoldásán. "A navigációs sávon található 'Next blog' gomb esetében kiszámíthatatlan, hogy melyik nyilvános blogra jut a júzer, ugyanis a program véletlenszerűen válogat. Ugyanakkor dolgozunk azon, hogy megóvjuk felhasználóinkat. A navigációs sávot továbbfejlesztjük, és az Ön észrevételét is beépítjük a programozási folyamatba" - írták a levélben.

A 'Next blog' ikonos vírusfertőzést más bloggerek, például az Obiter Dicta szerzője, Gilbert Wesley Purdy is említi.