A Google kidobta a BMW-t

2006.02.06. 11:30
A Google mindenestül eltávolította a keresési indexéből a bmw.de oldalt. A kereső szerint az autókonszern manipulálta a keresési eredményeket. Az újautós oldalak most 404-re futnak.

Berágott a Google, és példát statuál a német BMW autógyártóval. A világ vezető keresőjéből további értesítésig kihajították a cég központi weboldalára mutató összes találatot.

Az indoklás szerint a konszern a keresési eredmények manipulálásával próbálkozott. Vasárnaptól emiatt a bmw.de és az alá tartozó területek nem elérhetők a keresőn át.

A konszern nemzetközi oldala, a bmw.com ezzel szemben hiánytalanul megjelenik a találatok között. A sajátos fejleményeket a BMW részéről egyelőre nem kommentálták, írta az APA hírügynökség.

Újból kérhetik

A Google illetékes szoftvermérnöke, Matt Cutts a weboldalán arról számolt be, hogy kísérlet történt a keresési találatok bmw.de javára történő eltérítésére.

A Google által kifogásolt oldalak egy részét már eltávolította az autógyártó, ismerte el Cutts. Elmondása szerint a Google-indexbe való ismételt felkerüléshez az illetékes munkatársak kérni fogják a BMW formális igényének benyújtását.

Az írásban az autógyártónak ígéretet kell tennie arra, hogy a jövőben nem fordulnak elő manipulációs kísérletek. Ezen kívül a beadványnak részleteznie kell, hogy ki tehető felelőssé a problémásnak bizonyult oldalakért.

Leválasztott botok

A manipulált BMW-s oldalakra lépve a felhasználók mást láttak, mint a Google keresőbotjai, amelyek az internetet bejárva frissítik a keresési indexet. Miközben a http://www.bmw.de/bmw-neuwagen.html oldalra lépő valódi böngészők JavaScript útján azonnal a modellek listájára léptek tovább, a Google programja olyan oldalt olvashatott, amelyen a Neuwagen szó rendkívül gyakran szerepelt. A módosításnak köszönhetően az érintett oldal a találati listán előkelő helyre ugrott.

Mivel a Google találatait relevancia szerint rangsorolják, például annak alapján, hogy a keresett kifejezés az oldalon hányszor fordul elő, több hasonló lehetősége adódik a találati lista manipulációjának.

Elérhetetlen újautók

Néhány módszert a Google a felhasználás szabályai elleni vétségnek minősít, és a keresési indexből való átmeneti kizárással honorál. A kifogásolt oldal így már nem bukkan fel a találatok között.

Így fordulhat elő, hogy hiába keresünk most új BMW-ket (BMW Neuwagen) a sok feldobott link közül egy se vezet a bmw.de értékesítési oldalaira. De ezt nem is baj, mert a botrány nyomán a nevezetes bmw-neuwagen.html oldal most éppen 404-es hibát mutat (a dokumentum nem található).  • Tippek
  • Babaváró hitel