16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Internet a Boeing repülőgépein

2000.04.28. 17:13
A Boeing repülőgépein hamarosan 11 ezer méteres magasságban is internetezhetnek az utasok. A Boeing által Connexion névre keresztelt, nagysebességű adatátvitelt lehetővé tévő hálózat az internetkapcsolat mellett egyéb személyre szabható tartalmakat, például tévéadásokat és utazási információkat is kínál majd a repülőgépek utasainak.
A Boeing nagysebességű műholdas hálózatán jövőre egy mobilhívás percdíjáért internetezhetnek a repülőgépek utasai. A cég által Connexion névre keresztelt szolgáltatás felhasználói az internetezés mellett tévéadásokat és utazási információkat is lekérhetnek majd.

A Boeing együttműködési megállapodást írt alá több tartalomszolgáltatóval és technológiai céggel, így a CNN Inflight Services-szel, a Mitsubishivel, a Loral Skynettel, a Matsushita Avionics Systems-szel és a CNBC-vel, jelenleg pedig lehetséges partner légitársaságokkal tárgyal. A Connexion nem csak a Boeing gépeire telepíthető, a cég a vele szövetkező légitársaságok teljes flottáját felszereli a berendezésekkel. A letöltésnél 5 megabites, feltöltésnél 1,5 megabites sávszélességű percdíjas szolgáltatás tarifája hozzávetőleg megegyezik majd a mobiltelefonok tarifájával.

A statisztikák szerint komoly igény mutatkozik a légi kommunikációs szolgáltatásra: az Egyesült Államok légiutasainak 48 százaléka üzleti úton jár, 70 százalékuk magával viszi laptopját, 83 százalékuk pedig mobiltelefonját. Phil Condit, a Boeing elnök-vezérigazgatója szerint a piac forgalma évi 7-10 milliárd dollár körül lesz majd. Márciusban a News Corporation és a Rockwell jelentette be, hogy jövőre hasonló szolgáltatást indít In Flight Network néven.

A magánrepülőgépek tulajdonosai már most is kérhetik a hálózat telepítését gépeikre, a légitársaságok flottáit pedig 2001-ben kezdik felszerelni a 350-450 kg súlyú, 1000 watt teljesítményszükségletű berendezésekkel. A rendszert jövőre Észak-Amerikában helyezik üzembe, majd a szolgáltatási területet 2005-ig fokozatosan terjesztik ki más földrészek és a tengerek fölé.  • Tippek
  • Hírek