16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Buddhista boom

2000.05.10. 15:05
A világ egyik legrégebbi vallása, a buddhizmus az interneten is terjeszkedik: egy év alatt megháromszorozódott a Buddha-tudatot népszerűsítő honlapok száma. A fiatal Buddha-hívők üdvözlik a kezdeményezést, az idősebb guruk a felületességet róják fel hibául.
Egyre több fiatal Buddha-hívő keresi a megvilágosodást az interneten: tavaly a buddhista honlapok száma megháromszorozódott, csupán Thaiföldön több mint kétezer újat készítettek. A weblapok - melyek letöltési száma is megkétszereződött -, elsődlegesen a fiatalokat célozzák meg. Egyszerűsítve magyarázzák a buddhista vallás lényegét és Buddha tanításait, online szerzetesek pedig az imádság erejéről beszélnek. Az internet adta lehetőségeket teljesen kihasználva a világ buddhistái a chat room-okba egyesülve osztják meg véleményüket, tapasztalataikat.

A netes Buddha talán több hívőt toboroz?
Egyre kevesebb fiatal látogatja a templomot vagy kötelezi el magát a szerzetesi élet mellett, ezért a buddhista szerzetesek, a guruk, a lelki tanítók is rákényszerültek az új, a változás elfogadására.

Luenchay Vongvanij thaiföldi üzletember is Buddha-hívő, ő a legnépszerűbb buddhista honlap elkészítője. Elmondása szerint vallásos portálját a ma információs társadalmának kihívásaihoz igazította. Az üzletember nem csak Buddha mélységgel telített szavait próbálja népszerűsíteni, de ,,személyre szabott" vallást ígér a különböző igényű embereknek.

A Bangkok Post számítástechnikai mellékletének szerkesztője, Tony Waltham úgy véli, ezek a honlapok a külföldön élő buddhisták hitének megtartását segítik elő, főleg az olyan helyen élőkét, ahol - mint például a keresztény Európában - ritkaságszámba megy a buddhista templom vagy közösség.

A buddhizmus lényege

Bár a buddhizmusnak számos alfaja és változata terjedt el, magja, lényege nagyjából egyforma. A vallás nem a teremtő Isten köré szerveződik: a hangsúly a személyes igazság megtapasztalásán van. Így az igazság felfedezéséhez vezető út megtalálásában alapszerepet játszik a tanító, a guru.
Buddha nevének jelentése: a felébredt, a megvilágosult, a tudatos. Bár úgy vélik, hogy a történelem folyamán számos Buddha létezett és fog is létezni, Siddharta Gautama az egyik legismertebb Buddha. Tanításait századokkal halála után jegyezték le, így nem tartják őket hiteles szövegnek. Buddha tanításainak lényege: megszabadulni az önközpontú léttől, melyben a szenvedés elkerülhetetlen. Az épp jelenlegi életben tanúsított magatartás szerint halál után az egyén magasabb vagy alacsonyabb életformában születik újra.

Az egyik felhasználó épp a templomok hiányában látja ezen weblapok vonzerejét. Az interneten sikerül elszakadni a kereskedelmiséggel, tisztátalansággal és kizsákmányolással jellemezhető hagyományos épületektől, optimális körülmények közt, igazán szellemi, virtuális templomban lehet gyakorolni a vallást - mondta.

A weblapok kritikusai nem tartják a legmegfelelőbb szellemi irányítónak az internetet, mert a buddhista vallás egyik alappillére éppen a tanító, a guru, aki beavat a szellemi mélységekbe.

A Világ Buddhista Tesvérszervezet vezetője, Nantasarn Seesalab szerint a honlapok túlzottan egyszerűsített változatát nyújtják ennek az igencsak összetett vallásnak. ,,Tanulhatnak valamit, de ez nem azt jelenti, hogy meg is értik azt" - mondja a tanító. A szerzetesek és guruk is inkább a személyes tapasztalatszerzést ajánlják, de az internettel ők sem tudják felvenni a harcot. Talán nem is akarják, hisz az internet akár a buddhizmus boomját is elő tudná segíteni.  • Tippek
  • Hírek