Alfréd
-2 °C
2 °C

Hajsza a brit neten

2001.07.11. 18:39
A brit legfelsőbb bíróság szerint a Demon internetszolgáltató nem vonható felelősségre a felhasználói által közzétett tartalom miatt. A cég szerverén ugyanis titkos adatok jelentek meg James Bulger gyilkosaival kapcsolatban.
1993 februárjában két tízéves fiú kivezette a két esztendős James Bulgert Bootle városka egyik áruházából, agyonverték, majd testét a közelben húzódó vonatsíneken hagyták. A tetteseket - Robert Thompsont és Jon Venablest - királynői szigorítással nyolc év börtönre ítélték. Thompsont és Venablest idén helyezik szabadlábra - a brit belügyminisztérium úgy döntött, hogy a lehetséges bosszú megelőzése életében új néven kezdhetnek új életet, továbbá megtiltották a sajtónak, hogy kilétükkel kapcsolatos adatokat közöljenek.

James Bulger, Robert Thompson, Jon Venables
A gyerekgyilkosság annak idején óriási felzúdulást keltett. James Bulger szülei a mai napig hirdetik, hogy a két fiú nem kapott elég szigorú büntetést - Ralph Bulger, az apa nyíltan kijelentette, hogy felkutatja a tetteseket és elpusztítja őket.

A Thompson és Venables kilétével kapcsolatos közlési tilalom megsértése miatt a Manchester Evening News egy június 22-i cikke miatt bírósági felelősségrevonásnak nézhet elébe.

A régi téma visszatér

Azonos okból citálták bíróság elé az egyik szigetországi internetszolgáltatót, a Demont, mert az egyik szerverén található weboldalon valaki információkat közölt a fiúk várható lakhelyéről.

Elizabeth Butler-Sloss bíró azonban úgy döntött, hogy a hatályos jog alapján a Demon, mint internetszolgáltató ezúttal sem vonható felelősségre a felhasználói által közzétett tartalom miatt. Hiszen a telefonszolgáltatót sem lehetne bíróság elé vinni, ha az emberek telefonon terjesztik a titkos koordinátákat.

Az eset egyetlen különös részlete, hogy a Demonra nem először próbálják ráhúzni az adatrendőrségi uniformist. A társaság tavaly peren kívüli megegyezéssel zárt egy vitás ügyet, és félmillió fontot fizetett a felperesnek kártérítés gyanánt. Akkor egy londoni fizikaprofesszor perelte be a céget, mivel a professzor e-mail címével visszaélve gyalázták a thai nőket egy hírcsoportban.